Cătălin Scripcaru, fostul şef al diviziei de dezvoltare imobiliară a Raiffeisen, susţine într-un interviu acordat capital.ro, în calitate de managing partner al firmei Advanced Development, că reorganizarea companiilor trebuie realizată înainte de apariţia insolvenţei, care este un drum aproape sigur spre lichidarea activităţii. Scripcaru consideră că în Bucureşti nu sunt terenuri destul de ieftine pentru a construi locuinţe ce pot fi vândute cu 80.000 de euro şi că „Prima Casă“ este un program social, care nu stimulează construcţiile noi.
Imediat ce au realizat că dezvoltările imobiliare nu mai sunt o afacere în această perioadă, oamenii de afaceri Cătălin Scripcaru şi Thomas Lundin, acţionarii companiei Advanced Development, s-au orientat, la sfârşitul lui 2008, spre servicii de reorganizare a afacerilor.
„Am început cu reorganizarea de afaceri imobiliare, dar am avut cerinţe de la bănci şi pe alte domenii. Noi intervenim înainte de apariţia insolvenţei, înainte ca afacerea să se transforme în cimitir. Odată ce apare insolvenţa, chiar dacă există şi partea de reorganizare, de obicei se face o simplă constatare a morţii şi noi doar vindem organele mortului“, a declarat pentru capital.ro Cătălin Scripcaru.
Controlul pierderilor
Când se ajunge la reorganizare, companiile nu mai pot scăpa fără asumarea unor pierderi, practic salvarea companiei constă în controlarea pierderilor, susţine omul de afaceri.
„O restructurare nu înseamnă o salvare fără pierderi, cel puţin pe termen scurt. În unele cazuri, îi ajutăm să iasă din industrie sau să se concentreze pe anumite produse şi servicii“, explică Scripcaru.
Acesta mai spune că firmele care ajung în pragul restructurării au probleme stringente cu lichidităţile, care pot fi rezolvate prin noi finanţări, în unele cazuri, dar de cele mai multe ori prin parteneriate.
„De obicei se termină cu un mariaj, în sensul că intră un nou investitor, ori vine din piaţă un concurent care face o absorbţie, dar acţionarul are o pierdere. Compania nu mai e a lui, poate rămâne cu o felie, dar măcar o salvează“, a spus acţionarul Advanced Development.
Potrivit acestuia, la noi, de cele mai multe ori, aceste companii ajung „la cimitir“ pentru că nu există cultura reorganizării.
Băncile nu creditează dezvoltări în stil „Prima Casă“
Cătălin Scripcaru este de părere că programul guvernamental „Prima Casă“ nu se adresează construcţiilor de masă, ci doar unor proiecte mici, ce pot fi controlate cu uşurinţă. El consideră că dezvoltatorii unor proiecte de anvergură nu au cum să se bazeze pe acest program, de vreme ce nu ştiu dacă proiectul va mai exista, când vor finaliza primele locuinţe.
„Orice schimbări se aduc, este de văzut cine va dezvolta locuinţe noi în aceste condiţii, plus că oamenii sunt reticenţi, pentru că li s-au deschis ochii. Trebuie să vezi dacă dezvoltatorul va termina, când va termina, cum va arăta. Pentru că au fost cazuri în care într-un fel arăta proiectul pe hârtie şi altfel în realitate. Plus că intervine finanţarea. Banca nu va credita orice proiect, doar pentru că dezvoltatorul spune că este pe stilul «Prima Casă». Îi va cere în continuare să aibă deja vândute o parte din apartamente. Este practic jocul cu oul şi găina“, menţionează omul de afaceri.
Business la conservă
Advanced Development are în portofoliu proiecte rezidenţiale care totalizează o suprafaţă de 130.000 mp şi proiecte de birouri de 40.000 mp. Valoarea totală a proiectelor aflate în dezvoltarea companiei se ridică la peste 250 mil. euro.
Deocamdată, proiectele companiei sunt puse la conservare, la fel ca în cazul majorităţii dezvoltatorilor, şi anul acesta nu sunt semne că lucrurile vor evolua pozitiv.
Compania se apropie de finalizarea unui bloc cu 13 apartamente de lux, localizate în zona Rosetti a Bucureştiului, pe care se aşteaptă să le închirieze.
„La Rosetti suntem la partea de instalaţii. Ar trebui ca în toamnă să fie gata. Am avut un calendar destul de lejer. Noi nu facem nici o marketare până nu e terminat. Cred că mai degrabă vom închiria apartamentele, pentru că nu sunt prea optimist în ceea ce priveşte vânzarea. Poate facem parterul ca zonă de birouri, pentru că are intrări separate“, a subliniat Scripcaru.
Teren la vânzare
În portofoliul companiei se ma regăsesc şi două terenuri, de câte 10.000 mp, în zonele Timpuri Noi şi Şincai din Bucureşti, pe care intenţiona să dezvolte clădiri de birouri. Acum poartă discuţii pentru o posibilă vânzare a unuia dintre acestea sau încheierea unui parteneriat pentru dezvoltare.
În ceea ce priveşte cel mai ambiţios proiect al firmei, Cernica Residential Park din Pantelimon, care presupune construcţia a 1.000 de apartamente, acesta nu va fi început decât în momentul în care piaţa va intra pe un făgaş ascendent.
„Suntem într-o poziţie cât de cât relaxată, în sensul că suntem pe capitaluri proprii, nu avem presiunea unor bănci. Vom scoate proiectul când considerăm că putem să valorificăm produsul. Dacă nu ai rentabilitate nu face sens să pierzi energie şi să cheltui bani“, a conchis Cătălin Scripcaru.