Revocarea lui Cătălin Urtoi din funcție

Cătălin Urtoi, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), a anunțat că a fost revocat din funcție într-o ședință a Consiliului.

Acesta a denunțat revocarea ca fiind un „abuz grav” și a acuzat faptul că procedurile legale nu au fost respectate.

„Astăzi s-a produs un abuz grav cu privire la modul de desfăşurare a unei şedinţe de CA, un simulacru pus la cale de patru membri pe care îi voi nominaliza: Bogdan Pascu, Ioniţă Ştefan, Lucian Simion şi Gabriel Budescu (director CNIR). Am constatat că sunt prezenţi toţi membrii CA şi în calitate de preşedinte am declarat şedinţa deschisă”, a afirmat Cătălin Urtoi.

Cătălin Urtoi
SURSA FOTO: adevarul.ro

Acuzarea unei proceduri ilegale și a manevrelor politice

Urtoi a declarat pe rețelele de socializare că ședința de marți dimineață a fost marcată de o serie de manevre politice și administrative nelegale.

Potrivit lui, decizia de a-l revoca din funcție a fost luată printr-o procedură dubioasă, deși toți membrii Consiliului erau prezenți. Conform declarațiilor sale, patru membri ai Consiliului au votat pentru revocare, în timp ce trei au votat împotrivă.

Noua persoană aleasă pentru a-i lua locul a fost Ștefan Ioniță.

„Au numit noul preşedinte de CA printr-o acţiune ilegală şi fără să se ţină cont de o procedură conform legii în astfel de situaţii. Nu am de gând să merg înainte cu astfel de şmecherii de bulevard, introduse golăneşte într-un CA, al unei companii strategice pentru România! Voi solicita astăzi acţionarului prin intermediul AGA să stopeze abuzurile membrilor CA şi să ia deciziile legale care se impun! Eu nu am greşit cu nimic”, a adăugat Urtoi.

Cererea de intervenție a autorităților

În plus, Urtoi a acuzat faptul că revocarea s-a făcut fără a respecta regulamentele legale specifice, adăugând că va solicita autorităților să intervină și să oprească aceste abuzuri.

A subliniat că nu dorește să fie implicat într-un astfel de comportament, care ar putea afecta încrederea și funcționarea unei companii strategice pentru infrastructura României.

Controlul Ministerului Transporturilor și refuzul informațiilor

De asemenea, Urtoi a menționat că, începând de marți, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a început o verificare la CNIR, însă acesta a afirmat că a fost refuzat atunci când a cerut informații referitoare la tema controlului.

„Am solicitat în calitate de preşedinte CA să fiu informat despre tema controlului şi am fost refuzat cu eleganţă! Cam aşa se joacă la CNIR când devii incomod”, a mai afirmat Cătălin Urtoi.

Conflictul cu directorul general Gabriel Budescu

Conflictul dintre Urtoi și directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, pare să fi fost sursa tensiunilor din ultima perioadă. În februarie, Urtoi a vorbit despre o „grupare” din cadrul companiei care dorea să-l elimine din funcția de președinte.

Acesta a afirmat că ar fi dispus să renunțe la funcție, dar cu condiția ca o anumită procedură, legată de proiectele de infrastructură pe tronsonul Lețcani-Ungheni, să fie introdusă pe ordinea de zi.

„Pentru a debloca situaţia artificial creată în cadrul CA al CNIR, de către o grupare majoritară care doreşte schimbarea mea din poziţia de preşedinte CA, în urma discuţiilor pe care le-am avut şi în cadrul asociaţiei civice „Hai că se poate”, am decis să condiţionez plecarea mea din această funcţie, doar dacă este introdusă pe ordinea de zi a CA a celor trei loturi din tronsonul Leţcani-Ungheni pentru a demara procedurile de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie”, a afirmat Cătălin Urtoi.