Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.
Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.
Ulterior, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat independenţa regiunii, dar a suspendat decizia, pentru iniţierea dialogului cu Madridul.
Senatul Spaniei a aprobat, vineri, suspendarea autonomiei regiunii Catalonia, care tocmai şi-a proclamat independenţa, informează publicaţiile El Mundo şi El Pais.
Decizia de activarea a Articolului 155 al Constituţiei Spaniei a fost luată de Senatul spaniol cu 214 pentru, 47 împotrivă şi o abţinere.
Practic, Senatul Spaniei oferă Guvernului de la Madrid, condus de Mariano Rajoy, posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei şi preluarea controlului administrativ direct prin dizolvarea instituţiilor catalane.
Guvernul Spaniei se va întruni vineri seară pentru a dispune măsuri urgente de preluare a controlului administrativ asupra Cataloniei. Toate structurile regionale – politice, economice şi de securitate – vor trece în subordinea directă a Madridului.
remierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia, care şi-a proclamat independenţa.
„Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid” în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.
Senatul Spaniei urmează să decidă în scurt timp activarea Articolului 155 al Constituţiei, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei şi practic dizolvarea tuturor instituţiilor regionale.