Oficialii catalani au avertizat că vor declara independență față de Spania în câteva zile după ce Madridul a intervenit într-un referendum de independență duminică.
Confruntările violente dintre poliția spaniolă și alegători au sporit tensiunile după vot, care a fost considerat ilegal de Madrid. Sindicatele au încurajat membrii să se alăture pentru a atrage aproximativ 700.000 de persoane.
Investitorii s-au trezit riscând: indicele de referință al Spaniei a scăzut miercuri cu 2,7%. Băncile spaniole cu sediul în capitala Cataloniei, Barcelona, au scăzut cu 7%, de asemenea și obligațiunile guvernamentale spaniole au scăzut.
Președintele catalan Carles Puigdemont a ridicat mizele după ce piețele s-au închis, lansând un atac puternic formulat asupra regelui Spaniei.
Puigdemont a spus că monarhul spaniol "ignoră milioane de catalani care gândesc într-un mod diferit".
Pe măsură ce politicienii își planifică urmările, întreprinderile și investitorii sunt prinși în mijloc. Catalonia este cea mai productivă regiune din Spania, găzduind 7.100 de companii străine, inclusiv Volkswagen (VLKAY), Nissan (NSANF) și Cisco (CSCO, Tech30).
Mulți experți consideră că, în ciuda relațiilor de rupere dintre oficialii de la Barcelona și Madrid, cele două părți vor putea negocia un armistițiu.
"Catalonia nu ar avea mijloacele, inclusiv situația financiară, pentru a impune o independență deplină", a declarat Holger Schmieding, economist-șef al Berenberg Bank. "La un moment dat, Barcelona și Madrid vor trebui să vorbească."
Chiar și așa, incertitudinea și neliniștea publicului în zilele următoare (sau luni) ar putea aduce un prejudiciu mare întreprinderilor locale și economiei.
Protestele au forțat închiderea mai multor autostrăzi marți, provocând întârzieri ale producției la o fabrică deținută de Volkswagen în regiune. Mai multe perturbări ar amenința participarea lucrătorilor și productivitatea.
De asemenea, investițiile ar putea fi amânate, în condițiile în care directorii executivi consideră că implicațiile independenței catalanei sunt semnificative, a declarat Stephen Brown, economist la Capital Economics.
Schmieding a avertizat că o perioadă de confuzie ar putea încetini creșterea economică a Spaniei de la extinderea actuală de 3,2% la aproximativ 2,5%.