Pesta micilor rumegătoare impune măsuri urgente în România
România se confruntă cu o criză în creștere în sectorul zootehnic, după ce pesta micilor rumegătoare s-a răspândit pe teritoriul țării. O organizație pentru protecția animalelor a trimis o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, solicitând măsuri urgente pentru a preveni o catastrofă.
În scrisoarea deschisă trimisă astăzi, 26 august, Gabriel Păun, biolog și director pentru UE al organizației Animals International, a subliniat gravitatea situației și a cerut acțiuni imediate pentru a preveni agravarea crizei.
Păun subliniază că problema exportului de animale vii nu este nouă în România. După cum menționează el, această chestiune a fost discutată cu fiecare premier începând din 2012. Soluția identificată pentru asigurarea comerțului cu țările terțe și protejarea imaginii României a fost „transformarea treptată a comerțului cu animale vii în comerț cu carne”.
Această soluție a devenit și mai urgentă după tragedia de la Midia, când un vapor supraîncărcat s-a răsturnat, provocând moartea a peste 14.000 de oi. Această tragedie a evidențiat riscurile majore ale exportului de animale vii și a arătat necesitatea schimbării modului în care România gestionează acest sector.
Informația a venit din Maroc
Pesta micilor rumegătoare, o boală extrem de contagioasă, a început să se răspândească rapid în România. În luna mai a acestui an, un informator din Maroc a raportat organizației Animals International că fermierii din această țară au fost „devastați după ce oile din România au sosit muribunde și au decedat la scurt timp după sosirea cu vaporul”.
„Suspiciunea inițială de pasteureloză a fost în curând confirmată ca fiind pesta micilor rumegătoare, o boală mult mai gravă. La scurt timp după aceea, boala a fost semnalată și în Grecia, afectând producția de brânză feta, un produs de bază protejat și exportat la nivel mondial”, arată Păun.
Fermierii români știau, dar nu au informat pe nimeni
Președintele Animals International atrage atenția că „exportatorii de animale vii din România au fost conștienți de existența bolii, dar nu au informat nici autoritățile române, nici pe cele din țările de destinație”.
Această lipsă de transparență și neglijență a dus la o răspândire rapidă a bolii, cu efecte devastatoare asupra comerțului internațional și asupra micilor fermieri din România.
Organizația Animals International critică reacția autorităților române, în special a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), considerând-o întârziată și ineficientă. După ce situația a scăpat de sub control, ANSVSA a recunoscut oficial prezența pestei micilor rumegătoare în România, dar măsurile luate au fost considerate inadecvate și tardive.
„De atunci și până acum s-au luat doar măsuri proaste care au blocat complet comerțul cu animale vii, au alterat relațiile internaționale și au dus la uciderea în masă prin gazare a sute de mii de oi”, subliniază Gabriel Păun.
Exportul trebuie suspendat
Acțiunile inadecvate ale ANSVSA nu doar că au favorizat răspândirea bolii, dar au și afectat grav imaginea internațională a României. Ca urmare, mai multe țări, inclusiv Grecia, Albania, Rusia și Arabia Saudită, au suspendat importurile de animale vii din România, ceea ce a avut consecințe devastatoare pentru sectorul zootehnic și pentru exportatorii români.
Organizația Animals International solicită măsuri urgente pentru a gestiona criza pestei micilor rumegătoare și situația exportului de animale vii din România. Gabriel Păun, președintele organizației, sugerează că primul pas ar trebui să fie înlocuirea președintelui ANSVSA cu un tehnocrat de încredere, capabil să gestioneze situația cu competență și integritate.
De asemenea, el consideră esențială o anchetă a corpului de control al prim-ministrului în cadrul ANSVSA pentru a identifica și corecta sursele de incompetență și neglijență care au contribuit la răspândirea bolii.
Păun propune suspendarea temporară a comerțului intracomunitar și a exportului de animale vii până la eradicarea focarelor, ca măsură crucială pentru prevenirea agravării crizei. În plus, el subliniază importanța carantinării fermelor afectate pentru a controla răspândirea pestei micilor rumegătoare.
Pentru a salva comerțul cu țările terțe, Păun sugerează trecerea rapidă de la exportul de animale vii la exportul de carne, care să fie certificat sanitar-veterinar și să respecte atât legislația europeană, cât și cerințele religioase ale țărilor de destinație. El susține, de asemenea, actualizarea și susținerea proiectului de lege Pl-x nr. 228/2023, care ar trebui să includă modificările necesare pentru a proteja animalele și piața românească în contextul actualei crize.
600 de oi vor fi ucise în județul Timiș
Un nou focar de pestă a fost raportat în România, punând autoritățile în alertă. Aproximativ 600 de oi vor fi sacrificate după ce virusul pestei micilor rumegătoare a fost depistat într-o fermă din județul Timiș, iar autoritățile au instituit zone de protecție și de supraveghere.
”În data de 24.08.2024, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a confirmat focarul de Pesta micilor rumegătoare într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, judeţul Timiş în urma examinării probelor şi emiterea buletinelor de analiză, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA). Urmare acestui fapt, în cursul zilei de astăzi, 26.08.2024, a fost convocată sedinţa cu toţi membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiş, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii”, se precizează într-un comunicat de presă, de luni, al Prefecturii Timiş.
Localități infestate
Au fost stabilite cele două zone circulare de protecţie şi supraveghere de 0-3 km şi respectiv 0-25 km din jurul focarului de Pesta Micilor Rumegătoare din localitatea Clopodia, astfel:
Zona de protecţie(0-3 km):
– Localităţi din judeţul Timiş:Clopodia.
Zona de supraveghere(0-25 km):
– Localităţi din judeţul Timiş:Jamu Mare, Ferendia, Lăţunaş, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic, Moraviţa, Stamora Germană, Dejan, Gaiu Mic, Roviniţa Mică, Breştea, Denta, Roviniţa Mare, Şemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuţa, Opatiţa, Birda, Gătaia, Sculia.
– Localităţi din judeţul Caraş-Severin:Ramna, Mercina, Vărădia, Greoni, Bocşa, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâşte, Secăşeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniş, Ocna De Fier, Fizeş, Măureni, Berzovia, Gherteniş, Şoşdea.
Centrul Local de Combatere al Bolilor Timiş a aprobat uciderea sub control oficial şi neutralizarea prin îngropare a materiilor de risc din cadrul focarului a ovinelor din exploataţia identificată, ce deţine un număr de aproximativ 600 de capete de ovine.