Lanțurile de aprovizionare globale riscă să se prăbușească, dacă guvernele din întreaga lume nu restabilesc libertatea de mișcare pentru transportul lucrătorilor și nu dau prioritate la vaccinuri, a avertizat o coaliție de lideri economici internaționali, scrie Financial Times.
Electronice, alimente, combustibili și consumabile medicale
Într-o scrisoare deschisă adresată șefilor de stat și de guvern prezenți la Adunarea Generală a ONU, Camera Internațională de Transport și alte organizații de transport au avertizat că cei aproape doi ani de interdicții de călătorie și alte restricții au avut un „impact dăunător imens asupra siguranței și bunăstării lucrătorilor din transporturi”.
„Tratarea necorespunzătoare a muncitorilor a acumulat o presiune asupra lanțului global de aprovizionare deja „năruit”, au spus semnatarii. Ei susțin că orice eșec de acțiune ar putea exacerba lipsa de bunuri esențiale, inclusiv electronice, alimente, combustibili și consumabile medicale înainte de Crăciun.
Restricțiile pandemice la frontieră, cerințele de distanțare și închiderea fabricilor au făcut ravagii în lanțurile de aprovizionare tradiționale, ducând la aglomerații în porturi, întârzieri de livrare și creșterea tarifelor de transport pe principalele rute de transport maritim între China, SUA și Europa. Semnatarii au avertizat și că penuria de muncitori în transporturi este tot mai mare și e de așteptat ca situația să se înrăutățească.
Lanțurile globale de aprovizionare încep să cedeze
Organizațiile de transport, care reprezintă 65 de milioane de lucrători, au acuzat guvernele că nu ascultă și au cerut „acțiuni decisive și coordonate”.
Blocarea sistemică a frontierelor rutiere a însemnat și că șoferii de camioane au fost obligați să aștepte, uneori săptămâni, înainte de a-și finaliza călătoriile și de a reveni acasă.
„Lanțurile globale de aprovizionare încep să cedeze, cei doi ani de presiune asupra muncitorilor din transporturi începând să aibă efecte negative”, au avertizat organizațiile.
Sursa foto: Dreamstime