Liderii mondiali trebuie să facă mai mult pentru a preveni distrugerea naturii, au avertizat liderii unor corporații, înaintea unui summit crucial din China privind biodiversitatea. Scrisoarea corporațiilor îndeamnă guvernele să elimine toate subvențiile dăunătoare mediului și să integreze valoarea economică a naturii în procesul decizional.
Opriți distrugerea naturii sau riscăm moartea planetei! Apelul fără precedent al corporațiilor
Într-o scrisoare deschisă, șefii Unilever, H&M și ai altor nouă companii au cerut guvernelor să ia măsuri semnificative cu privire la extincția în masă a faunei sălbatice și la prăbușirea ecosistemelor. În caz contrar, spun ei, riscăm să avem „o planetă moartă”. Potrivit The Guardian, peste 1.000 de companii cer politici clare de inversare a pierderii biodiversității.
Coaliția Business for Nature spune în scrisoare că proiectul actual al unui acord ONU pentru natură, care include obiective pentru eliminarea poluării cu plastic și reducerea utilizării pesticidelor până în 2030, nu merge suficient de departe pentru a opri distrugerea biodiversității.
„Natura se află într-un moment critic, iar timpul curge împotriva noastră”
Cele peste 1.000 de companii, cu venituri de 4,7 miliarde de dolari, au semnat acest apel pentru ca guvernele să adopte politici de inversare a pierderii biodiversității până în 2030.
„Natura se află într-un moment critic, iar timpul curge împotriva noastră. Trebuie să recunoaștem pierderea biodiversității din cauza crizei prin care trecem”, avertizează semnatarii scrisorii citată de The Guardian.
„Trebuie să înțelegem că, deși este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, natura reprezintă mai mult decât o simplă soluție climatică”, au mai spus aceștia.
Avertismentul vine în momentul în care China se pregătește să preia președinția unui summit ONU pentru mediu, găzduind faza de deschidere a reuniunii Convenției privind diversitatea biologică (Cop15) din Kunming, de săptămâna aceasta.
Cea mai bună șansă de a transforma valul pierderii biodiversității
„Conferința Cop15 privind biodiversitatea este ultima și cea mai bună șansă de a transforma valul pierderii biodiversității. Proiectul Cadrului Global pentru Biodiversitate Post-2020 nu are ambiția și specificitatea necesare pentru a conduce acțiunile urgente care se impun”, se spune în scrisoare.
Potrivit unui raport al Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) privind încălzirea globală, emisiile globale ar trebui să ajungă la zero net până în 2050, pentru atingerea obiectivului de 1,5°C.
Mai mult de jumătate din PIB-ul anual mondial – 42 de miliarde de dolari depinde de biodiversitatea funcțională, potrivit unui raport al Swiss Re de anul trecut, care a constatat și că o cincime din țările lumii riscă să genereze o prăbușire a ecosistemelor.