Reducerea temporară a emisiilor de carbon, cauzată de blocările globale COVID-19, nu a încetinit progresul schimbărilor climatice. Concentrațiile de gaze cu efect de seră sunt la niveluri record, iar planeta merge în direcția unei supraîncălziri periculoase, avertizează un raport climatic publicat joi.
Potrivit raportului United in Science 2021, elaborat de mai multe agenţii ONU şi oameni de ştiinţă, „nu există semne de regenerare”, întrucât emisiile de dioxid de carbon cresc rapid, după o scădre temporară, din 2020, din cauza COVID, informează News.un.
Conform raportului, concentraţiile principalelor gaze care contribuie la încălzirea globală, printre care dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot, au continuat să crească în 2020 şi în prima jumătate a anului 2021.
În general, reducerea emisiilor în 2020 a încetinit probabil creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, însă efectul a fost „prea mic pentru a se distinge de variaţiile naturale” în aceste concentraţii, subliniază raportul ONU.
„Am ajuns la un moment critic cu privire la necesitatea acțiunilor climatice. Criza climatică este deja mai gravă decât am crezut și se mișcă mai repede decât se prevedea”, a subliniat secretarul general al ONU António Guterres într-un mesaj video. „Acest raport arată cât de departe suntem”, a adăugat el.
O lume în pericol
Potrivit oamenilor de știință, creșterea temperaturilor globale alimentează deja evenimente meteo extreme devastatoare din întreaga lume, cu impact asupra economiilor și societăților. De exemplu, s-au pierdut miliarde de ore de lucru din cauza căldurii excesive.
„Avem acum de cinci ori mai mare numărul dezastrelor meteorologice înregistrate decât era în 1970 și sunt de șapte ori mai costisitoare. Chiar și cele mai dezvoltate țări au devenit vulnerabile ”, a spus șeful ONU.
Guterres a menționat că uraganul Ida a lăsat fără curent peste un milion de oameni din New Orleans, iar New York-ul a fost paralizat de o ploaie care a ucis cel puțin 50 de persoane.
Aceste schimbări sunt doar începutul răului care urmează
„Aceste evenimente ar fi fost imposibile fără schimbările climatice provocate de om. Incendiile, inundațiile și evenimentele meteorologice extreme sunt în creștere peste tot. Aceste schimbări sunt doar începutul răului care urmează”, a avertizat el.
„Dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră imediat şi la scară largă, limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va fi imposibilă, cu consecinţe catastrofale pentru oameni şi planetă”, a mai subliniat secretarul general al ONU.
Un viitor mai fierbinte
Raportul explică faptul că temperatura medie anuală globală va fi cu cel puțin 1°C mai caldă decât nivelurile preindustriale (definite ca media anilor 1850-1900) în fiecare din următorii cinci ani și este foarte probabil să se încadreze între 0,9 °C și 1,8 ° C.
Raportul avertizează, de asemenea, că regiunile cu latitudine mare vor fi mai umede în următorii cinci ani.
Creșterea nivelului mării este inevitabilă
Nivelul global al mării a crescut cu 20 cm între 1900 și 2018 și cu o rată accelerată din 2006 până în 2018. Chiar dacă emisiile sunt reduse pentru a limita încălzirea la mult sub 2°C, nivelul mediu global al mării ar crește probabil cu 0,3-0,6 m până în 2100 și ar putea crește cu 0,3-3,1 m până în 2300.