„Catastrofă de corelare” între sistemul de învăţământ şi piaţa forţei de muncă

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, luni, că există o „catastrofă de corelare" între ceea ce se întâmplă în sistemul de învăţământ şi piaţa forţei de muncă.

"Există nu o problemă, nu aş numi-o problemă a sistemului educaţional cu piaţa muncii, a sistemului universitar cu piaţa muncii, există o catastrofă naţională, o necorelare profundă şi gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că toţi investitorii şi români şi străini cer forţă de muncă cu calificare, meseriaşi şi noi avem o ţară plină de licee teoretice, dar nicio şcoală care îi pregăteşte pentru o meserie? Rezultatul a fost o tragedie naţională", a afirmat Iohannis la Timişoara, la deschiderea noului an universitar. 

El a afirmat că actualul sistem de învăţământ preuniversitar îi "minte pe elevi şi pe părinţi că le dă o educaţie potrivită", motivând că acest sistem nu este adaptat nici pieţei muncii, nici individului. Iohannis a susţinut că învăţământul preuniversitar trebuie reconstruit din temelii. 

"Toţi ajung la Bac şi cred că atunci totul este ok, dar nu este. Anul trecut o jumătate de generaţie a picat la Bac. Anul acesta a fost mai bine, doar o treime de generaţie a picat la Bac, ori acest procent trebuie să fie infim. Nu ştiu cât ar fi optimal – 5%, 10% -, dar o jumătate de generaţie? Vă daţi seama ce tragedie naţională am creat aici. Sistemul preuniversitar este neadaptat, prost orientat, foarte prost construit şi trebuie reconstruit din temelii. Trebuie să avem filiera teoretică ce îi pregăteşte pe cei dornici şi capabili să ajungă la Bac să studieze şi să meargă mai departe. Este însă la fel de evident că trebuie să dăm o şansă şi tinerilor care nu mor de dragul cărţii (…), dar care vor să înveţe ceva", a precizat şeful statului. 

El a subliniat că tinerii trebuie învăţaţi că viaţa se construieşte pe abilităţi şi nu pe o diplomă. 

De asemenea, şeful statului a indicat că trebuie crescută calitatea în mediul universitar. 

"Trebuie să avem curajul să spunem tinerilor că poate este bine că atunci când îşi aleg ce vor să studieze lucrul acesta să fie corelat şi cu ce se cere pe piaţa muncii şi cu ce activităţi şi aptitudini au şi atunci lucrurile pot merge gradual mai bine. Deci nu avem o problemă, avem o catastrofă de corelare", a completat Iohannis. 

În opinia sa, "dacă nu reuşim să avem un sistem educaţional care pregăteşte tinerii pentru viaţă şi pentru o Românie a viitorului, atunci nu am făcut nimic". 

"Nici măcar nu reuşim să atingem gradul de alfabetizare pe care l-am avut cu ani în urmă, este o tragedie naţională. Despre asta nu vorbeşte nimeni că nu dă bine la politică, dar asta este. Nici măcar alfabetizarea nu reuşim să o ducem la nivelul pe care l-am avut cu ani în urmă", a arătat şeful statului.