Insula din Caraibe, cu 3,7 milioane de locuitori, dă fiori investitorilor care deţin obligaţiunile ţării în valoare de 65 mld. dolari şi însuşi preşedintelui Barack Obama, care încă încearcă să elibereze ţara de criza financiară izbucnită în 2008.
Casa Albă a trimis o echipă ca să ajute ţara să îşi consolideze finanţele şi economia, în timp ce agenţiile de rating stau cu ochii pe datoria teritoriului, urmărind semne de adâncire a problemelor, iar analiştii financiari speculează posibilitatea intrării în faliment.
Nivelul datoriei, care s-a dublat în decurs de zece ani, se ridică în prezent la 93% din PIB-ul insulei, mai mult decât tulburata Spanie, dar încă departe de cele 176% ale Greciei.
Această situaţia a stârnit îngrijorări, mai ales după ce oraşului Detroit, odată centrul de comandă al industriei auto americane, a intrat în faliment.
„Provocările pentru Puerto Rico nu au apărut peste noapte şi nu vor fi rezolvate peste noapte“, a declarat grupul de lucru al Casei Albe trimis în Puerto Rico.
Anexată de SUA în 1898, insula dominată de vorbitori de limbă spaniolă este mai mare în populaţie decât multe dintre cele 50 de state americane. Teritoriul îşi desfăşoara activitatea în cadrul unui sistem hibrid, cu propriul guvern teritorial ales în conformitate cu legile din SUA, supravegheat de Congresul SUA şi cu un anumit sprijin financiar federal. Economia insulei a rămas blocată în recesiune din 2006 – cu o scurtă revenire anul trecut – şi se aşteaptă o contracţie suplimentară de 0,8% în 2014.
Acest record a lăsat Puerto Rico cu o rată oficială a şomajului de 14,7%, mai mult decât dublă faţă de cea a SUA.
„Există mult pesimism în aer“, spune Argeo Quinones-Perez, profesor de economie la Universitatea din Puerto Rico. Potrivit acestuia, cetăţenii continuă să părăsească insula din cauza perspectivelor economice sumbre. Numai în 2012 au plecat 27.000 de persoane.
Guvernul din Puerto Rico trebuie să plătească 14% din bugetul său în contul datoriilor. Guvernatorul, Alejandro Garcia Padilla, insistă că îşi va plăti creditorii. „Puerto Rico nu poate intra în default. Este o obligaţie morală, voi plăti“, a declarat acesta luna trecută.
El a mai spus că trebuie să îi ceară Washington-ului, care furnizează mai mult de o cincime din bugetul Puerto Rico, un plan de salvare.
„Nu avem încă nevoie să apelăm la pieţe. Nu avem probleme de lichiditate“, a adăugat acesta.
Cu toate acestea, timpul este scurt pentru a rezolva problemele, iar opţiunile sunt limitate. Ca şi cele 50 de state din SUA, insula este blocată în mod legal de la declararea falimentului.
La fel ca Grecia, Puerto Rico este împiedicat şi de moneda naţională. De vreme ce statul insular foloseşte dolarul american, acesta nu poate fi devalorizat până la competitivitate.