Bilanţul cutremurului şi tsunami-ului produse vineri în insula indoneziană Sulawesi a ajuns la 1.203 de morţi, iar alte 59.000 au rămas fără locuinţe în urma cutremurului de 7,5 grade, a anunţat luni Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor.
Trupurile victimelor seismului şi tsunamiului care au devastat vineri insula indoneziană Sulawesi au început luni să fie înhumate de voluntari într-o mare groapă comună, în timp ce ONU estimează că 191.000 de oameni au nevoie de ajutor umanitar, relatează AFP.
Cel puţin 1203 de persoane au murit şi 59.000 au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în Sulawesi, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat luni de agenţia indoneziană pentru gestionarea catastrofelor şi guvernul ţării. La rândul său, Biroul de coordonare pentru afaceri umanitare al ONU (UNOCHA) a estimat că un număr de 191.000 de persoane au nevoie de ajutor umanitar de urgenţă.
După seismul de magnitudinea 7,5 pe scara Richter, urmat de un tsunami care a lovit vineri coasta vestică a insulei şi a devastat oraşul Palu, locuitorilor le lipseşte practic totul: hrană, apă potabilă, carburant, medicamente.
Reţelele electrice şi de telecomunicaţii au fost avariate, iar salvatorii nu dispun de echipamente necesare pentru a căuta supravieţuitori printre dărâmături.
Preşedintele indonezian Joko Widodo a autorizat ajutorul umanitar de urgenţă, iar organizaţii neguvernamentale s-au declarat pregătite să contribuie, informează Agerpres. Ele au însă mari dificultăţi să transporte aceste ajutoare acolo unde este nevoie de ele, pentru că drumurile sunt blocate şi aeroporturile avariate.
Oxfam ‘prevede să aducă ajutoare pentru un număr potenţial de 100.000 de persoane’, ajutoare constând în alimente instant, kituri de purificare a apei şi corturi, a declarat Ancilla Bere, o responsabilă a acestei organizaţii în Indonezia.
În momentul seismului, în regiune se aflau 114 cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind acum teferi şi în curs de evacuare, a informat agenţia de gestionare a catastrofelor.
Autorităţile nu au însă informaţii despre un belgian şi consideră că un sud-coreean ar putea fi printre victimele de la hotelul Roa Roa.
Autorităţile indoneziene, care se tem că bilanţul victimelor va creşte şi mai mult, au declarat stare de urgenţă pentru 14 zile.
Majoritatea victimelor au fost consemnate la Pali, o aglomerare de 350.000 de locuitori, situată pe coasta vestică a insulei Sulawesi.
Postul local Metro TV a difuzat imagini aeriene ale satului Petobo, la sud la Palu, unde autorităţile cred că există 700 de victime.
La Poboya, pe colinele de lângă Palu, voluntari au început să înhumeze victime într-o mare groapă comună, prevăzută pentru 1.300 de cadavre.
Trei camioane încărcate cu cadavre învelite în saci au sosit la faţa locului, unde, după cum a constatat un jurnalist al AFP, aceştia au fost puşi pe rând în groapa comună, iar un excavator i-a acoperit cu pământ.
Autorităţile au expus mai întâi cadavrele în morgi improvizate pentru a putea fi identificate, dar ulterior, din cauza riscului sanitar, au decis să recurgă la gropi comune.
La Balaroa, un cartier de la periferia Palu, unde se afla un complex rezidenţial, pagubele sunt imense. Echipele de salvare duc o cursă contracronometru în căutarea de supravieţuitori printre ruinele clădirilor principale, printre care hotelul Roa Roa, unde s-ar putea încă afla sub dărămâturi între 50 şi 60 de persoane. Deocamdată, două persoane au fost salvate dintre aceste ruine, a declarat o sursă oficială.
Profitând de cutremur şi de haosul care a urmat, aproape 1.200 de deţinuţi au evadat din trei închisori diferite, au comunicat luni autorităţile.
Indonezia, un arhipelag cu 17.000 de insule şi insuliţe format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică), se situează pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.
Cutremurul de vineri din Sulawesi a fost mai devastator decât seria de seisme înregistrate în Indonezia în august şi care au provocat 500 de morţi şi în jur de 1.500 de răniţi pe insula Lombok, învecinată cu Bali.