Dacă la început s-a crezut că creșterea prețurilor la gaze, în lipsa aprovizionării cu combustibil rusesc, va stimula dezvoltarea energiei curate în Europa, acum a devenit clar că războiul a dus la o dublare a utilizării combustibilului murdar, cel puțin pe termen scurt, este concluzia unui articol publicat de site-ul MotherJones.

Cel mai bun indiciu că lucrurile au stat altfel? Giganții Shell, Exxon și BP au raportat profituri record în 2022.

După un an de război, amploarea pagubelor de mediu devine tot mai clară. În campania sa, Rusia a vizat rețelele electrice, rafinăriile de petrol și alte instalații vitale și a provocat daune incomensurabile ecosistemelor, solului și apei prin bombardarea câmpurilor și a unor zone industriale.

Atacurile ruse asupra depozitelor de petrol au provocat zeci de incendii care au mistuit totul în calea lor. Inspectoratul de Stat pentru Mediu consideră că efectele atacurilor asupra acestor instalații sunt printre cele mai periculoase pentru mediu.

Deversările de petrol care se infiltrează în sol și în apele subterane pot ucide aproape toate organismele vii cu care intră în contact.

Poluarea aerului, una dintre cele mai costisitoare consecințe asupra mediului

Aproximativ o treime din pădurile țării au fost afectate, peste 57.000 de acri fiind mistuiți de flăcări, potrivit Ministerului Mediului din Ucraina, care susține că poluarea aerului a fost una dintre cele mai costisitoare  consecințe asupra mediului.

„Multe dintre acestea reprezintă un risc uriaș pentru sănătatea și viața oamenilor”, a spus experta Anna Polyanska, adăugând că atacurile Rusiei și efectele lor secundare au afectat vulpile, delfinii din Marea Neagră și ecosisteme rare precum munții din provincia Donețk, în estul Ucrainei, potrivit motherjones.com.

Peste 30% din ariile naturale protejate au fost afectate

Peste 30% din ariile naturale protejate ale țării au fost afectate, iar Ministerul Mediului estimează că 600 de specii de animale și 880 de specii de plante sunt în pericol de dispariție, scrie The Guardian.

Un alt domeniu de îngrijorare au fost radiațiile nucleare. Încă din luna februarie 2022, forțele ruse au ocupat, timp de cinci săptămâni, centrala de la Cernobîl, locul tragediei din 1986 și au săpat tranșee în zona de excludere radioactivă.

După ce rușii au plecat, studiile au arătat niveluri de radiații de trei ori mai mari decât cele normale în unele zone.

Cele patru centrale nucleare sunt în pericol

Cele patru centrale nucleare active ale Ucrainei, de unde țara se aprovizionează cu energie electrică sunt, de asemenea, în pericol. În ultimele unsprezece luni, forțele ruse au ocupat centrala Zaporojie din sudul țării, iar daunele aduse liniilor de alimentare cu energie electrică ridică îngrijorări cu privire la supraîncălzirea reactoarelor.

Rușii au drenat rezervorul Kakhovka din apropiere, folosit pentru răcirea reactoarelor centralei și pentru furnizarea de apă a populațiilor mari din sud. Donbas, regiunea unde se concentrează o mare parte din industria țării, este și principala zonă producătoare de cărbune.

Între anii 2015 și 2021, monitorizarea internațională a arătat că peste 30 de mine de cărbune au fost inundate în regiune, poluând apele subterane și de suprafață cu metale grele, sulfați și săruri minerale.