Cercetările publicate recent în Nature Climate Change sugerează că, din cauza schimbărilor climatice provocate de om, curenții din Oceanul Atlantic slăbesc în intensitate.
Și dacă nu se face nimic pentru a preveni acest fenomen, se pot prăbuși complet. În ultimii ani, oamenii de știință au avertizat cu privire la o slăbire a Circulației Meridionale a Atlanticului (AMOC), un sistem care transportă apa caldă și sărată de la tropice către nordul Europei și apoi trimite apa mai rece înapoi spre sud, pe fundului oceanului.
AMOC joacă un rol esențial în reglarea temperaturilor oceanului. Este compus dintr-o rețea de curenți care se ramifică pe tot Oceanul Atlantic, precum venele și arterele, unii oameni de știință comparându-l cu pulsul oceanului, scrie howstuffworks.
Cercetătorii care studiază schimbările climatice au descoperit acum că AMOC se poate opri brusc, provocând oscilații bruște ale temperaturii și alte schimbări dramatice în sistemele meteorologice globale.
Un astfel de eveniment este cunoscut ca un „punct de vârf”, un fel de prag ecologic care, odată traversat, poate dura secole sau chiar milenii pentru a se stabiliza.
Și dovezile sugerează că punctul de vârf se apropie. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, spune Niklas Boers din cadrul Institutului Potstdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului, „vom vedea temperaturi mult mai scăzute în nordul Europei”.
Anumite regiuni s-ar putea răci cu până la 14 grade Fahrenheit (8 grade Celsius). În schimb, emisfera sudică ar experimenta și mai multă încălzire, în special în jurul Antarcticii.
Multe părți ale Europei ar experimenta, de asemenea, inundații severe și furtuni de zăpadă.
Multe modele climatice complete nu prezic o oprire totală a AMOC pentru încă 250-300 de ani sub emisiile actuale, dar anticipează o serie de consecințe negative, pe măsură ce curenții se îndreaptă încet spre prăbușire.