Ploiesti. „Ploiestiul este poate singurul oras din cele 18 municipii care a dorit sa preia termocentrala, aceasta pe baza unor expertize si evaluari facute in ultimii doi ani. Preluarea nu a insemnat o regasire imediata in pretul gigacaloriei. Din 1 ianuarie intentionam insa sa intram pe alt regim de tarifare, diferentiat pe iarna-vara. Amplasarea termocentralei langa PetroBrazi reprezinta un mare avantaj pentru noi si ne asigura combustibil lichid mai ieftin”, sustine primarul Emil Calota. In ceea ce priveste finantarea pentru combustibilii din aceasta iarna, primaria se bazeaza pe cele opt milioane de dolari care-i revin din creditul extern. „Daca acest credit devine operational in primele zece zile ale lunii noiembrie va fi bine. Pana acum Dumnezeu a tinut cu noi si a fost cald afara”, afirma primarul. Pentru scoli, 2002 a fost primul an de administrare completa – cele 97 de unitati de invatamant ploiestene au „consumat” 66 miliarde de lei, care s-au cheltuit pentru reparatii si contorizari. In plus, primaria se pregateste sa ia in brate si patru unitati spitalicesti.

Oradea. „Daca nu se schimba ceva la nivelul resurselor, nu stiu cum vom acoperi aceste cheltuieli, mai ales ca din 2003 avem de rambursat si o datorie publica. La invatamantul public nu sunt probleme, in acest an am investit foarte mult. Numai pe parte de investitii, modernizari, reparatii capitale am depasit 40-50 miliarde de lei. La spitale, in acest an deocamdata nu se pune problema, suntem abia in proces de preluare”, socoteste Emilian Sala, director economic al Primariei Oradea.

In Oradea erau doua CET-uri, unul a ramas la Termo, altul i-a fost dat primariei, care se zbate sa-l retehnologizeze. „Momentan se lucreaza la un proiect de modernizare a cazanelor si de trecere a acestora de pe carbune pe gaz. Din decembrie costurile cu incalzirea vor fi mai mici. In ceea ce priveste finantarea, un balon de oxigen il reprezinta imprumutul extern, din care avem 13,5 milioane de euro”, sustine directorul economic Emilian Sala.

Zalau. „Ne descurcam destul de greu. Sistemul de incalzire va functiona normal, pentru ca a fost asigurat combustibilul din creditul extern de trei milioane de euro. Noi avem elaborata o strategie proprie si dorim neaparat sa mentinem sistemul centralizat. Suntem convinsi ca acesta este viitorul energetic al comunitatii unde se regaseste combustibilul primar, carbunele, iar Salajul are din belsug. Astfel putem acoperi si necesarul de combustibil, cu costuri minime, dar rezolvam si probleme sociale, mentinand locuri de munca in sectorul minier”, declara viceprimarul Carol Fekete. „Costurile cu incalzirea sunt mari, pentru ca in clipa de fata echipamentele sunt intr-o conditie deplorabila. Investitiile noastre care se vor face vor fi la acest nivel si contam pe parteneri straini. Efortul financiar este destul de mare, de ordinul a zecilor de milioane de dolari, dar sunt investitori straini renumiti interesati si am demarat deja discutiile”, adauga domnul viceprimar.

Si Primaria Mangalia (care nu are CET, ci centrale de cartier, dar tot in administrare locala) cauta bani pentru retehnologizare si reducerea pierderilor pe retea. In ceea ce priveste celelalte cheltuieli nou-aparute, primarul Zamfir Iorgus declara: „Este o masura foarte buna ca spitalele si scolile sa fie trecute in proprietatea primariilor, dar la inceput sa fie trecute si fondurile. Din cate vad, sumele defalcate pentru 2003 sunt ca anul acesta. Cu scolile ne descurcam, dar cu spitalele o sa fie foarte greu”, conchide primarul din Mangalia.

Brasovul penduleaza intre modernizarea CET-ului primit de la Guvern si intre modernizarea centralelor de cartier si nu se stie daca orasenii vor avea caldura toata iarna. „Guvernul isi demonstreaza inca o data incapacitatea de asigura fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru incalzirea populatiei. Nu stim cum vom rezolva aceasta problema, pentru ca bugetul actual are un minus de 45 miliarde de lei fata de bugetul estimat. Noi ne gandim cum vom trece iarna 2002-2003. Este prematur sa vorbim de solutii pentru 2003-2004 – In viziunea mea exista doar doua variante: ori eficientizam CET-ul, ori ii punem lacat pe poarta”, declara viceprimarul George Scripcaru.