Cate afaceri vor merge la altar in 2006?

Anul 2006 a inceput bine. S-au anuntat cateva achizitii importante in mai putin de doua saptamani. Grosul insa abia acum urmeaza. Capital face o trecere in revista a posibilelor tinte pentru achizitii in acest an. Altex, Ultra Pro, Softwin si chiar Rompetrol sunt doar cateva din numele de pe lista. In toamna, la petrecerea de la hotelul Hilton din Capitala, prilejuita de finalizarea achizitiei Astral Telecom de catre americanii de la UPC, un angajat din middle-managementul com



Anul 2006 a inceput bine.

S-au anuntat cateva achizitii importante in mai putin de doua saptamani. Grosul insa abia acum urmeaza. Capital face o trecere in revista a posibilelor tinte pentru achizitii in acest an. Altex, Ultra Pro, Softwin si chiar Rompetrol sunt doar cateva din numele de pe lista.

In toamna, la petrecerea de la hotelul Hilton din Capitala, prilejuita de finalizarea achizitiei Astral Telecom de catre americanii de la UPC, un angajat din middle-managementul companiei preluate isi amintea: “Cu exact un an in urma, voi, ziaristii, insistati ca Astral se vinde. Iar Aurel Costea, directorul nostru general, v-a raspuns hotarat “Astral nu e de vanzare!”. si noi l-am crezut…”
Tranzactia, cu o valoare totala de circa 420 de milioane de dolari, a fost anticipata de piata cu trei ani inainte. Dar in jurul ei s-a incercat pastrarea secretului. In general, sunt anumite indicii privind momentul in care o afacere se coace destul pentru a putea intra in atentia unui investitor. Daca se vinde sau nu, depinde de cum a fost gandita afacerea de la inceput si, mai rar, de conditiile pietei care pot activa zicala potrivit careia, pana la urma, totul poate fi cumparat, depinde doar de pret. Poti sa construiesti o afacere cu gandul sa o vinzi sau poti sa profiti de o conjunctura favorabila si de o oferta avantajoasa pentru a iesi din afacere sau pentru a atrage resurse pe care nu le obtii de unul singur. Dupa ce anul trecut a detinut recordul absolut la achizitii si fuziuni de pe piata romaneasca, cate “mirese” vor merge la altar in 2006? Analistii pietei spun ca anul acesta va depasi, daca nu ca valoare, cel putin ca numar, cele o suta de tranzactii incheiate anul trecut.
Potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine, anul acesta se asteapta sa intre in tara circa 6 – 6,2 miliarde de euro. “Pe langa cele 2,2 miliarde care vor veni din privatizarea BCR, credem ca circa trei miliarde vor fi investitii de tip greenfield”, sustine Anamaria Cristina, presedintele ARIS. Prin urmare, cel putin un miliard ar urma sa intre de pe urma achizitiilor facute de companiile straine.
Vin greii tehnologiei informatiei


“Ma astept in acest an la tranzactii in domeniul retailului si, in general, in orice domeniu care foloseste o retea de distributie”, crede Markus Piuk, avocat coordonator la Schoenherr si Asociatii, casa de avocatura austriaca specializata in fuziuni si achizitii. “Daca acum cativa ani singura oportunitate pentru o afacere de retail era o investitie greenfield, astazi locatiile de varf in orasele importante au fost deja vandute sau concesionate”, mai spune el.


O alta varianta ar fi ca reprezentantii unor firme straine active in Romania, care nu au reusit sa-si dezvolte afacerea cum si-au planificat initial, sa paraseasca Romania, vanzand afacerea existenta. Dar si cei a caror afacere a mers foarte bine ar putea sa vanda. E vorba de fondurile ale caror plasamente au ajuns la maturitate si trebuie sa returneze capitalul investitorilor. La fel, unele afaceri au ajuns la maturitate si ar putea intra in vizorul unor investitori strategici carora le este mult mai usor sa intre pe piata prin achizitia unui jucator local, decat sa investeasca de la zero. “La fel, societatile mari romanesti care au fost privatizate in trecut ar putea sa se focalizeze mai mult pe activitatea lor de baza. De exemplu, in cazul BCR, Erste ar putea sa vanda BCR Asigurari, dat fiind ca grupul austriac nu este activ direct in domeniul asigurarilor”, apreciaza Piuk.


Un alt domeniu care va fi, poate, cel mai vizat de investitori anul acesta, pentru ca are si cel mai bun ritm de crestere, este cel al tehnologiei informatiei si comunicatiile. Unul dintre numele vehiculate – Softwin. Compania de IT, infiintata acum 15 ani, este deja vizata de investitorii care bat la usa cu propuneri. Surse din piata afirma ca anul acesta este unul hotarator pentru Softwin, cel putin o parte din companie urmand sa fie vanduta. Numai ca Talpes, care nu exclude posibilitatea unui parteneriat in anumite directii de dezvoltare, spune ca afacerea sa de familie nu a fost gandita pentru a fi vanduta. “Nu avem in acest moment o strategie de exit. Suntem un grup, nu o singura companie, iar in unele zone in care nu ne vom descurca singuri vom cauta parteneri in 2006 sau 2007, pentru ca vom lansa un produs nou”. Talpes crede ca in urmatorii doi ani vor veni actori mari pe aceasta piata, companii de nivel regional, daca nu international. “Este vorba, printre altele, de integratori care vor face achizitii, precum EDS, liderul mondial din domeniu. Dar ei vor veni in momentul in care vor semna un contract mare cu o companie puternica din sectorul public sau privat”, apreciaza seful de la Softwin.

Fuziune? Achizitie? Listare?

Si vanzarea unei parti din grupul Altex s-ar putea petrece in acest an. In cazul acestei companii, Dan Ostahie mai cauta un asociat. De cativa ani vorbeste de o eventuala vanzare a circa 30% din afacere si de doua fonduri de investitii cu care se afla in negocieri. “Nu excludem nici varianta atragerii unui investitor strategic”, spune Ostahie. Care ar putea fi acesta? Surse din piata spun ca o eventuala fuziune Altex – Ultra Pro Computers, dupa modelul Flamingo – Flanco, ar fi pe masa negocierilor. “Nu confirm, nici nu infirm o astfel de fuziune cu Ultra Pro. In orice caz, anul acesta se va intampla in mod sigur o modificare in structura actionariatului companiei”, a declarat pentru Capital Dan Ostahie. In schimb, Alina Fughina, directorul general si unul dintre actionarii principali ai grupului K Tech – Ultra Pro, neaga o eventuala fuziune cu Altex. Insa chiar compania sotilor Fughina ar putea sa vanda sau sa caute o formula prin care sa atraga capital pentru extindere. “Una dintre posibilele variante ar fi listarea la bursa, dar suntem in discutii si cu fonduri de investitii. Nu am facut insa nici un pas in nici una din aceste directii”, spune Alina Fughina, care sustine ca firma pe care o conduce este stabila, profitabila si nu ar avea motive sa se grabeasca cu vanzarea. Cu toate acestea, unii analisti si oameni de afaceri cred ca modelul retailului strict specializat pe IT apune. “Pe piata europeana s-au impus doua modele: cel german, al retailului de IT si electronice in acelasi magazin, si modelul francez si englezesc, al vanzarii produselor IT impreuna cu cartea si produsele multimedia”, crede Talpes de la Softwin. Totusi, chiar daca primul vizat ar fi Altex, sunt unele voci care spun ca momentul vanzarii companiei nu va fi in acest an. “Altex va face acest pas probabil in 2007 sau 2008, anul acesta fiind unul al restructurarii companiei”, apreciaza Florian Nitu, avocat partener la Popovici si Asociatii.


In ultimul an, un subiect al unei posibile vanzari in 2006 a avut in prim – plan Banca Transilvania. “S-a auzit mult despre incercarile BT de a se extinde, de exemplu prin preluarea ARDAF, ceea ce inseamna ca managementul de succes al BT stie ca trebuie sa creasca nu doar organic, pentru a rezista unei posibile preluari, despre care s-a vorbit deja si mai mult in trecut”, spune Piuk de la Schoenherr. El sustine ca, pe de alta parte, daca actionarii actuali ai bancii se uita la PBR (Share Price-to-Book-Ratio – pretul actiunii raportat la valoarea contabila) care a fost platit de catre Erste pentru BCR, isi vor da seama ca Banca Transilvania este acum cea mai scumpa banca din Romania, cu mai mult de 16,2 PER – Price-Earnings-Ratio (pret pe actiune raportat la venituri), si este, astfel, foarte aproape de momentul ideal pentru vanzare. “Personal, cred ca in cursul acestui an sau la inceputul anului 2007, un investitor strategic, poate impreuna cu un investitor financiar, ar putea prelua majoritatea actiunilor Bancii Transilvania”, estimeaza Piuk. Cu toate acestea, Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, spune ca banca nu va fi vanduta in acest an. “Nu vrem sa vindem. Credem ca putem sa dezvoltam singuri businessul asta. Pe termen mediu, adica in cel putin trei ani, nu ne gandim sa vindem”, a declarat Ciorcila pentru Capital. Ba, dimpotriva, Banca Transilvania studiaza posibile achizitii ale unor jucatori mai mici din domeniu. Presedintele BT crede ca societatea pe care o conduce valoreaza acum circa un miliard de euro.


Tot in ultimele luni, s-a vehiculat o posibila vanzare a actiunilor pe care Fathi Taher le detine la hotelul Marriott din Bucuresti. Contactat de Capital, acesta infirma zvonurile si sustine exact contrariul. “Vreau sa mai cumpar actiuni la Marriott, nu sa vand”, a adaugat omul de afaceri libanez. Cert este ca sunt fonduri de investitii care anul acesta vor vinde participatiile pe care le au in diverse afaceri. In general, un fond de investitii iese dintr-o afacere dupa o perioada de aproximativ cinci ani.

Investitorii strategici intra in scena

Se aude de mult timp de Advent si un posibil exit de la Terapia Cluj. “Cum s-a vazut si in trecut, de exemplu exit-ul fondului DEG Germania de la Artima, dupa doar cateva luni de la investitie, ciclul de cinci ani este doar o regula generala, care nu se aplica in toate cazurile. Va fi interesant de urmarit cat timp pozitiile minoritare (de exemplu, acele 10,77% pe care le detine QVT Fund la Asirom) vor fi detinute sau daca o astfel de investitie inseamna o poarta deschisa in vederea unei preluari”, spune reprezentantul firmei Schoenherr. Este, totusi, posibil ca atragerea de capital prin cedarea unei parti din afacere unui fond de investitii sa nu mai reprezinte o solutie, in conditiile in care bancile par tot mai dispuse sa acorde credite pentru capital de lucru sau investitii? Analistii cred ca, in general, capitalul de tip private equity e foarte scump pentru “partea finantata”, adica nu constituie o adevarata alternativa la un credit bancar, tinand cont de nivelul dobanzilor bancare si de randamentul care este cerut de un fond. Surse din piata mai dau ca subiect al unor posibile tranzactii in acest an companii precum Policolor sau firmele de constructii Ecpreco Craiova sau Macon Deva (unde fondul Broadhurst are participatii semnificative). In cazul in care se va petrece in acest an, cea mai spectaculoasa mutare ar putea fi la Rompetrol, unde se asteapta atragerea in actionariat a unuia dintre gigantii europeni in domeniu. “Rompetrol ar putea atrage un mare investitor strategic pentru ca, alaturi de el, sa poata face fata mai usor jocurilor politice la care este supusa compania”, au declarat pentru Capital surse din piata. Este posibil, de asemenea, ca sub presiunea cumparatorilor, grupul GTC sa adopte decizia de a vinde cladirea de birouri America House. O surpriza ar putea veni si de la RomTelecom. Dupa modelul George Copos, si Nicolae Badea ar vinde pachetul minoritar detinut la Orange Romania.


Bineinteles ca, oricat de mare ar fi dorinta de a vinde, trebuie sa si cumpere cineva. In contextul globalizarii economiei, actorilor mici, locali, le este din ce in ce mai greu sa reziste atunci cand piata devine interesanta pentru greii din domeniu. Cumparatori vor fi mai mult firmele straine, prin intermediul filialelor lor existente in Romania, plus majoritatea fondurilor de investitii din regiune. “Exista investitori strategici interesati de multe sectoare romanesti atractive: healthcare, servicii financiare, media, IT, telecomunicatii, materiale de constructii, servicii business to business sau FMCG. Orice companie suficient de mare si atractiva din aceste sectoare poate deveni o tinta, indiferent daca este detinuta de un fond de investitii sau nu”, spune Laurentiu Ispir, investment officer la fondul de investitii Oresa Ventures, care tocmai a iesit din afacerea Flanco si e cu ochii pe piata pentru noi achizitii.


La randul lor, cei de la Entreprise Investors au pregatit inca 100 de milioane de euro pentru achizitii pe piata romaneasca prin fondul Polish Entreprise Fund (PEF) V. “Dar companiile bune sunt putine. Ne vom orienta catre IT&C, retail, productie si servicii financiare. Speram ca pana la jumatatea anului sa facem o prima achizitie”, spune Cristian Nacu, vicepresedinte. PEF va investi, in medie, circa 15 – 20 de milioane de euro in fiecare achizitie. “Eu as vinde acum, e un moment propice. Valoarea companiilor include circa trei sau patru ani de crestere, dar si alti trei sau patru ani cu crestere la fel de buna, dar nu se stie daca vom mai avea o asemenea crestere”, spune Nacu.
Desigur, fondurile de investitii sunt evitate de multe companii, pentru ca, de obicei, acestea se gandesc doar la returnarea investitiilor cu un profit cat mai mare si impun un management pentru a atinge acest scop. Talpes crede ca atragerea unui investitor financiar poate sa rezolve o problema de credibilitate, de vizibilitate sau de imagine. “E ca si cum ai avea o patalama pe care scrie ca afacerea ta e de succes”.


Nu stim cate din companiile de mai sus vor deveni “mirese” in acest an. Petitorii au inceput sa le faca cu ochiul. Asa ca strangeti bani de nunta!



“Credem ca putem sa dezvoltam singuri businessul asta. Pe termen mediu, adica in cel putin trei ani, nu ne gandim sa vindem Banca Transilvania.”

Horia Ciorcila,

presedintele Consiliului de Administratie







“Nu confirm, nici nu infirm o fuziune cu Ultra Pro. In orice caz, anul acesta se va intampla in mod sigur o modificare in structura actionariatului companiei noastre.”


Dan Ostahie,

presedinte Altex





Atractiile anului

Banca Transilvania – analistii pietei estimeaza ca este momentul vanzarii. Actionarii spun ca, desi au fost curtati de perdantii de la BCR, nu vor vinde in urmatorii trei ani;

Altex – Dan Ostahie, proprietarul grupului, spune ca va bate palma in acest an cu unul dintre cele doua fonduri de investitii cu care negociaza vanzarea a 30% din Altex;

Softwin – Afacerea sotilor Mariuca si Florin Talpes este curatata de investitori. Cei doi spun insa ca mai au resurse proprii de crestere pe domeniile traditionale de activitate.

K Tech – Ultra Pro – Actionarii se afla in discutii cu fonduri de investitii. Nu e exclusa nici o listare la bursa.

Rompetrol – Surse din piata afirma ca e posibil ca grupul petrolier sa atraga un mare investitor strategic;

America House – este posibil ca, sub presiunea cumparatorilor, grupul GTC sa adopte decizia de a vinde cladirea de birouri America House;

Terapia Cluj – fondul advent ar putea iesi din afacere;

Orange Romania – dupa modelul George Copos, si Nicolae Badea ar putea vinde pachetul minoritar.



Cumparatorii

• Entreprise Investors au pregatit inca 100 de milioane de euro pentru achizitii pe piata romaneasca, prin fondul Polish Entreprise Fund (PEF);

• Oresa Ventures, care a iesit din afacerea Flanco, se afla in cautare de noi investitii;

• Mid Europa Partners ar putea investi in Romania peste 160 milioane euro pe piata din Romania, domeniile vizate fiind telecomunicatiile, media, energia, industria, transporturile si logistica;

• Alti cumparatori vor fi mari companii straine, prin intermediul filialelor lor existente in Romania;

• Domeniile care vor atrage cumparatorii sunt, in principal:
serviciile de sanatate, serviciile financiare, media, IT si telecomunicatii, materialele de constructii, serviciile business to business sau FMCG;

• Pentru fondurile de investitii mari, o problema este marimea investitiei minime pe care trebuie sa le efectueze. Pana acum, au fost putine investitii mai mari de 20 de milioane†de euro, pragul inferior pentru fondurile mari.