Testele nucleare au avut un impact politic, asupra mediului și asupra sănătății publice care se extinde până în prezent. Comunitatea internațională le condamnă în prezent.
Testele nucleare au crescut vertiginos în timpul Războiului Rece
Testele nucleare au crescut vertiginos în timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1963, criza rachetelor cubaneze a marcat momentul în care SUA și URSS au fost cel mai aproape de un conflict nuclear.
Un studiu din 1961 publicat în revista Science a arătat că nivelurile de stronțiu-90 erau cu 50% mai mari în dinții de lapte ai copiilor din anii 1960 decât în anii 1950, în ciuda faptului că St. Louis se afla la sute de kilometri distanță de locurile exploziilor din Nevada.
Acest lucru a condus la semnarea de către SUA a Interdicției limitate a testelor nucleare în 1963, care interzicea testele nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă.
Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare
În 1996 a fost propus Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), care a fost semnat de 187 de țări. Sistemul de monitorizare al CTBT garantează că testele nucleare nu pot fi ascunse și încurajează țările care nu au semnat să își dezvăluie testele nucleare. Cel mai recent test nuclear a fost efectuat în 2017 de Coreea de Nord, care nu a semnat CTBT.
Îngrijorarea și protestele oamenilor din întreaga lume cu privire la precipitațiile radioactive rezultate în urma testelor nucleare au jucat un rol major în închiderea programelor de testare nucleară.
Un studiu realizat în 2006 a estimat că, din cauza precipitațiilor rezultate în urma testelor nucleare din anii 1950 și 1960, în Statele Unite ar putea apărea 22000 de cazuri suplimentare de cancer cauzat de radiații și 1800 de decese suplimentare din cauza leucemiei cauzate de radiații, potrivit LiveScience.