Vlad Ciurea, medic și profesor de neurochirurgie, și dr. Mihail Pautov, au elucidat întrebarea despre câte cafele este bine să bei pe zi. Cafeaua, considerată de mulți o necesitate zilnică, pare să aibă efecte pozitive asupra vaselor de sânge și, implicit, asupra activității cerebrale.
Vlad Ciurea ne spune câtă cafea e bine să bem pe zi
Reputatul medic Vlad Ciurea susține că este considerat singurul energizant „permis”, care nu afectează în mod grav sănătatea. Este important să observăm că fiecare persoană poate avea o toleranță și reacție individuală diferită la cofeină, astfel că cantitatea optimă poate varia în funcție de fiecare individ.
„Există energizante, suplimente, care favorizează activitatea cerebrală. Un astfel de energizant este cafeaua. Dar contează foarte mult doza! O cafea bună, dimineața, dar nu foarte tare… Cofeina deschide vasele și ajută la activitatea cerebrală, ca și ciocolata, intră în același grup”, a explicat renumitul neurochirurg.
În același timp, Dr. Mihail Pautov afirmă că, în cele mai multe cazuri, consumăm o cantitate mai mare de cofeină decât ne-am putea imagina.
„Este ușor să numeri ceștile de cafea, însă adesea omiți că și alte lucruri pe care le ingerezi conțin, la rândul lor, cofeină.
Analgezicele, băuturile energizante, ceaiurile, ciocolata și diverse suplimente alimentare (pentru slăbit, îmbunătățire a performanței academice, pentru mai multă putere de concentrare și atenție) conțin o cantitate mai mică sau mai mare de cofeină.
În plus, anumite medicamente, precum cimetidina sau contraceptivele orale, pot afecta metabolizarea cofeinei. În consecință, într-o singură zi poți consuma o cantitate excesivă de cofeină, fără să îți dai seama, lucru care poate duce la efecte adverse sau chiar intoxicație”, afirmă Mihail Pautov, pe blog-ul său.
Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe!
Cafeaua este a treia cea mai populară băutură din lume, după apă și ceai. Dovezi considerabile susțin beneficiile pe termen lung pentru sănătate ale consumului moderat de cafea.
Consumul regulat de cafea poate ajuta la prevenirea mai multor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2. Un beneficiu mai puțin cunoscut al cafelei îl reprezintă efectul său protector asupra creierului.
În studiile analizate mai jos, s-a dovedit că una până la cinci căni de cafea băute zilnic au avut efecte benefice asupra creierului.
Consumul a două până la 3 căni de cafea, asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență.
Un studiu de cohortă pe 365.682 de participanți din Marea Britanie a constatat că consumul a două până la 3 căni de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență.
O analiză a 57 de studii publicate în 2020 a constatat că 100 până la 400 mg de cofeină pe zi afectează în mod benefic funcția cognitivă și riscul de demență. Este vorba de aproximativ una până la patru căni de cafea.
Cofeina poate îmbunătăți funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea și timpul de reacție
Dacă principala grijă pe care o ai dimineața este să scapi de amețeală și lipsa de energie, cafeaua este aliatul tău de nădejde. Cofeina este un as în stimularea stării de veghe a creierului. Studiile au arătat că, în general, cofeina poate îmbunătăți funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea și timpul de reacție.
Un aport moderat de cafea, aproximativ una-două cești pe zi, poate da creierului impulsul de care are nevoie, fără a-l solicita. Deci, data viitoare când trebuie să faci față unei provocări mentale, lasă ceașcă de cafea să fie combustibilul principal.