Vedem adesea reclame la cazinouri online, existând câteva branduri care au devenit foarte populare în rândul pasionaților de asemenea resurse de distracție în timpul liber. Tehnologia modernă face totul foarte simplu, de la acces, până la experiența jocului în sine. Nu mai trebuie să te deplasezi, ai sute de titluri de păcănele online la dispoziție, oriunde și oricând, pentru ca in Romania exista destul de multe cazinouri online. De asemenea, poți să te joci la ruletă, blackjack și baccarat exact ca într-un cazino terestru, interacționând live cu dealeri reali. La jocurile de masă, s-a trecut astfel de jocul cu un computer la experiența jocului veritabil, transpusă în mediul online.

Care este rolul ONJN, autoritatea națională în gambling

În România, legalitatea desfășurării jocurilor de noroc online presupune existența unor licențe acordate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Acest organ de specialitate al administrației publice centrale a fost înființat în anul 2013 și activează în subordinea Guvernului României, în raport cu legislația existentă. Scopul acestui organism este acela de a gestiona unitar o bază de date și un sistem informatic de monitorizare și control a tututor cazinourilor online care exista in Romania.

Mai exact, s-a urmărit diminuarea evaziunii fiscale în domeniu și creșterea încasării taxelor și impozitelor la bugetul de stat. Se poate spune că demersul autorităților este un real succes în acest domeniu – vorbim de o industrie unde colectarea de taxe și impozite este de aproape 100%, cu beneficii importante pentru economia națională, fără a mai lua în calcul contribuțiile operatorilor direct în economie, în calitate de angajatori și de firme angrenate în circuitul economic local.

Câte licențe active sunt deținute acum de operatori

Conform website-ului ONJN, există 35 de licențe clasa I (dedicate operatorilor care prestează jocuri de noroc) active în acest moment, acordate pe termen de câte 10 ani. Mulți dintre operatori dețin însă mai multe platforme de cazino online și pariuri sportive, deci oferta este chiar mai mare de 35 de astfel de website-uri de jocuri de noroc pe internet. Cele mai multe dintre licențe au fost acordate în primii ani de reglementare, 9 licențe fiind de exemplu valabile în perioada 2016 – 2026. 

Deși piața de cazinouri online cuprinde atât de multe portaluri și este așadar foarte concurențială, pare că unele firme încă decid să își lanseze oferta către românii pasionați de gambling, semn că domeniul este efervescent și în plină dezvoltare, deși deja matur. Astfel, în anul 2023 s-au acordat 4 licențe noi, pentru cazinouri online, valabile până în anul 2033.

Ce înseamnă licențe de clasa a II-a

ONJN reglementează întreg domeniul de cazinouri online din Romania și tot ceea ce înseamnă jocuri de noroc, astfel că acordă inclusiv licențe de clasa a II-a, pentru companii implicate în activități conexe precum marketing și afiliere, reparații și întreținere, audit și certificare. Practic, orice operator economic care dorește să interacționeze cu zona de gambling în calitate de furnizor de servicii are nevoie de o astfel de licențiere, în condițiile prevăzute de legislația din România. Există aproape 500 de asemenea licențe active în acest moment, un alt semn că industria de jocuri de noroc din țara noastră este foarte complexă, un domeniu cu o largă contribuție la bugetul de stat.

Lista neagră, disponibilă online

Orice persoană dornică de a juca pe platforme de online casino sau alte jocuri de noroc online trebuie să se informeze astfel încât să aleagă doar platforme licențiate – indiferent că ne referim la jocuri în browser sau prin aplicații dedicate lansate de operatori. Este o condiție legală, dar dincolo de a valida un mediu economic corect, utilizatorul român de gambling online are și un alt motiv puternic de a acționa în acest fel: doar așa i se pot garanta siguranța banilor și a datelor personale în relația cu respectivii operatori economici, doar așa se va asigura de corectitudinea jocurilor la care ia parte.

Pentru ca accesul la resursele legate să fie simplu, poate fi consultată și o listă neagră care cuprinde website-uri de cazino online, poker și pariuri sportive care desfășoară jocuri de noroc neautorizate în România. În principiu, astfel de website-uri sunt oricum blocate de furnizorii de internet fix și mobil din România, dar este important ca fiecare român să aibă grijă să aleagă doar platforme licențiate.

Jocul responsabil, cea mai importantă miză

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc s-a înființat inclusiv pentru a contribui la cadrul necesar pentru protejarea categoriilor vulnerabile de jucători, „ținând seama de necesitatea asigurării prevenirii dependenței de jocuri de noroc și a protecției minorilor. Reglementarea corectă, echitabilă, responsabilă și transparentă, combaterea sectorului ilegal al jocurilor de noroc prin consolidarea instrumentelor tehnice și juridice care permit depistarea și sancționarea operatorilor ilegali, promovarea unei oferte legale de servicii sigure și de calitate în domeniul jocurilor de noroc, sunt direcții prioritare pentru Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc”, se menționează pe website-ul oficial ONJN.

În prezent, din motive legale, dar și pentru a răspunde așteptărilor populației în ceea ce privește valorile etice, operatorii de jocuri de noroc din România pun accent pe jocul responsabil. Există o sumă de mecanisme special implementate plus analize atente și campanii de educare a publicului, în favoarea jocului echilibrat. Responsabilitatea socială a operatorilor se transpune în seturi de standarde tot mai complexe, scopul final fiind protejarea jucătorilor, oferirea pe cât posibil a unor experiențe plăcute la cazino online și alte jocuri din categorie.