Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, rezultă că în primul trimestru al anului, se observă scăderea generalizată pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolvenţelor înregistrate în primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Sectoarele care au înregistrat cea mai mare scădere a volumului dosarelor de insolvenţă sunt: Industria Metalurgică (-49,49%), Industria de maşini şi echipamente (-52,70%), Sănătate şi asistenţă socială (-50%) – scăderea procentuală semnificativă fiind datorată în special efectului de bază pozitiv.
Comerţul cu amănuntul, comerţul cu ridicata şi construcţiile au fost cele mai afectate sectoare de activitate
Primele trei poziţii ale clasamentului – Comerţ cu amănuntul, Comerţ cu ridicata şi Construcţii – rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în T1 2012, respectiv 54,94%, o stabilizare a nivelului înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior – de 55,80%.
Mai mult decât atât, pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă rămân neschimbate, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maxim două poziţii. Astfel, Comerţul cu amănuntul revine pe prima poziţie, confirmându-se persistenţa dificultăţilor de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector.
Poziţia a treia în clasamentul insolvenţelor este ocupată în continuare de Construcţii, sector care a înregistrat 645 insolvenţe în primul trimestru al anului curent, în scădere semnificativă cu -40% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Tendinţa pozitivă este confirmată de gradul ridicat de încredere înregistrat în România, mai optimist decât media ţărilor balcanice şi comparabil cu nivelul mediu înregistrat în zona UE17. Astfel, nivelul acestui indicator raportat de Eurostat la sfârşitul lunii Aprilie 2012 se situa la -21 puncte, faţă de -40 în medie pentru ţările balcanice.
Cele mai multe insolvențe sunt în Arad, Mureş şi Dâmboviţa
Judeţele care au înregistrat o creştere masivă a insolvenţelor în trimestrul întâi din 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior sunt Arad, Mureş (triplare a numărului de insolvenţe) şi Dâmboviţa (dublare a numărului de insolvenţe).
Judeţele care au înregistrat o scădere o insolvenţelor şi o consolidare a situaţiei economice din acest punct de vedere sunt Braşov, Constanţa, Iaşi, Botoşani, Harghita şi Covasna (contracţia în medie ponderată find de -74%).
Din analiza cazurilor de insolvenţă pe zone geografice, cea mai afectată regiune în T1 2012 a fost Sudul ţării, cu un număr de 955 companii în insolvenţă, urmată fiind de N-V ţării cu 762 cazuri şi de S-E ţării cu 526 de cazuri. Toate regiunile au înregistrat scăderi ale insolvenţelor pe sold la sfârşitul primului trimestru 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. “Contracția insolvențelor din primul trimestru al anului curent față de aceeași perioadă a anului anterior este cea mai semnificativă din ultimii 5 ani și pentru prima dată una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate. Considerăm că dinamica acestora nu reflectă fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativă stabilizare și influențat semnificativ de instabilitatea economică internațională. Atribuim tendința insolvențelor mai degraba unor factori structurali, precum scăderea numărului de persoane juridice active în ultimii 3 ani, efectului de bază ridicat din anul anterior și filtrarea firmelor mai puțin competitive în perioada recesiunii economice. Sub spectrul ultimelor tendințe, ne putem aștepta la o contracție semnificativă a insolvențelor pentru anul curent”, a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface România.