Ministru Sănătății a fost în direct marți seara la TVR 1, acolo unde a vorbit despre stocurile de Remdesivir pe care România le are.

„De la începutul lunii iulie noi am folosit în terapia cu Remdesivir 11.820 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol.

Se adaugă la cel cu Hidroxiclorochină sau Kaletra, la diferite cazuri selectate, în anumite criterii pe care medicul curant le acceptă pentru pacientul respectiv.

Noi trebuie să ştim că este un tratament care se dă pentru cinci zile (…), dar nu trebuie să îl vedem ca pe un panaceu universal. Nu avem un tratament specific pentru SARS-CoV-2. Avem combinaţii de medicamente, pe care le folosim în anumite etape”, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în cadrul unei emisiuni la TVR1.

Mai multe țări europene sunt aproape la limită cu stocurile de Remdesivir

Olanda a confirmat marţi că şi-a epuizat stocul de Remdesivir şi discută cu Comisia Europeană pentru a primi noi doze.

Executivul comunitar achiziţionează acest medicament în mod centralizat şi gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE, în luna iulie fiind asigurată astfel aprovizionarea cu doze suficiente pentru tratarea a 30.000 de pacienţi COVID-19.

Dar şi SUA au încheiat atunci cu compania Gilead un contract pentru achiziţia a 500.000 de doze, adică aproape întreaga producţie până în luna septembrie.

Ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat marţi că unele spitale din ţara sa nu mai au Remdesivir, deşi ultima livrare a fost vineri.

Spania s-a confruntat şi ea în august cu indisponibilitatea acestui medicament, dar acum afirmă că are doze suficiente pentru săptămânile următoare.

Şi Ministerul Sănătăţii german afirmă de asemenea că dispune de suficiente doze de Remdesivir pentru lunile următoare.

În schimb, Marea Britanie, care este inclusă în schema de achiziţii a UE, şi-a raţionalizat stocul de Remdesivir, folosind acest medicament numai în cazul pacienţilor care au cel mai mult nevoie de el.

Sursă foto: INQUAM/George Călin