Câte doze de vaccin anti-covid a pierdut România. Valeriu Gheorghiță a explicat ce s-a întâmplat

vaccin moderna vaccinare

Sursă: Dreamstime

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anunțat câte doze de vaccin a pierdut România în ultima perioadă. Totodată, acesta a explicat și care a fost motivul pentru care un număr atât de mare de doze a fost ”rătăcit”.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid în România, a anunțat câte doze de vaccin au fost pierdute. Potrivit acestuia, în prezent, România a pierdut peste 1.800 de doze de vaccin.

Totodată, el a explicat și motivul pentru care aceste doze au fost pierdute. Se pare că majoritatea dintre ele erau fie deteriorate, fie aveau flacoanele sparte. De asemenea, unele au deviat de la condițiile de temperatură, așa că nu au mai putut fi folosite.

În ceea ce privește stocul de vaccinuri, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, la acest moment, România are 36.000 de doze de vaccin.

„Stocul, la acest moment, este de 36.000 de doze, iar începând cu data de 3 februarie se va face distribuţia primelor 26.210, la nivelul centrelor regionale de stocare şi, de la acel nivel, către centrele de vaccinare, având în vedere că, din data de 4 februarie, în toate centrele de vaccinare se va efectua vaccinarea cu vaccinul de la Moderna, până pe data de 16 februarie.

În ceea ce priveşte dozele pierdute, până la 31 ianuarie inclusiv… S-au înregistrat 1.826 de doze pierdute din totalul de 784.109 doze distribuite, ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din numărul total al dozelor distribuite, motivele fiind deteriorarea flacoanelor prin spargere, reconstituire greşită, devierea de la condiţiile de temperatură pentru asigurarea stabilităţii optime a vaccinului”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Câte doze de vaccin s-au pierdut în prima săptămână

În prima săptămână a campaniei de vaccinare anti-covid. Valeriu Gheorghiță preciza că România a pierdut 87 de doze de vaccin, motivul fiind același, mult dintre ele fiind deteriorate.

“Zilnic, fiecare responsabil din centru îşi reevaluează necesarul, aşa încât să existe suficiente doze pentru a asigura vaccinarea tuturor celor care se prezintă la un centru de vaccinare. Deci, practic, motivele sunt multiple. Sunt multe motive care se pot ivi. Important este ca acest număr să fie din ce în ce mai mic”, spunea atunci Gheorghiță.