Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este, în prezent, în desfăşurare în mai bine de 60 de ţări. Unde s-au administrat cele mai multe doze de vaccin şi ce statistici îngrijorătoare se mai pot observa?
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început deja în mai bine de 60 de ţări şi teritorii. Există însă dezechilibre majore în administrarea acestui vaccin.
Potrivit unei statistici de luni, se trecuse deja de 40 milioane de doze de vaccin administrate. Problema este însă că 90% dintre acestea au fost făcute în doar 11 ţări.
Peste 40 milioane de doze deja administrate; datele reale sunt probabil mult mai mari
Mai bine de 40 de milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus au fost administrate la nivel mondial, în cadrul unei veritabile curse de imunizare a populaţiilor naţionale, arată o numărătoare realizată de AFP.
Până luni, 18 ianuarie cel puţin 60 de ţări şi teritorii, care grupează 61% din populaţia mondială, au demarat campanii naţionale de vaccinare. 90% din dozele injectate deocamdată la nivel global se concentrează însă în 11 ţări.
Luni, la ora 10:30 GMT, cel puţin 40.062.825 de doze au fost administrate, potrivit datelor grupate de AFP pe baza informaţiilor transmise de surse oficiale. Această cifră este fără îndoială subestimată, mao notează AFP. Mai multe ţări cu populaţii foarte mari, precum China, SUA şi Rusia, nu şi-au actualizat datele de inoculare în ultimele zile.
Israel şi-a vaccinat deja aproape 25% din populaţie
Israel conduce detaşat acest top la nivel mondial, dacă ne raportăm la populaţia sa. 2,43 milioane de doze au fost administrate unui număr de 2,12 milioane de persoane (24,5% din populaţia naţională). Aproximativ 3,6% dintre israelieni au primit deja ambele doze necesare pentru a asigura o protecţie optimă împotriva virusului.
Prin prisma volumelor, Statele Unite se află pe primul loc în lume, cu 12,2 de milioane de doze administrate unui număr de 10,6 milioane de persoane (3,2% din populaţie), devansând China (peste 10 milioane de doze).
Marea Britanie a administrat cele mai multe doze de vaccin din Europa
În Europa, Marea Britanie a înregistrat un anumit avans, întrucât a fost prima ţară care a demarat vaccinările, la începutul lunii decembrie. Regatul Unit a administrat deja 4,31 de milioane de doze unui număr de 3,8 milioane de persoane (5,7% din populaţia sa).
Urmează două ţări membre în Uniunea Europeană: Italia (1,15 milioane de doze) şi Germania (1,05 milioane de doze). În total, statele membre ale Uniunii Europene au administrat peste 5 milioane de doze pentru aproximativ 1,2% din populaţia UE. În raport cu populaţiile naţionale, Danemarca se află pe primul loc (2,9%) în clasamentul celor 27 de ţări din UE.
Campania de vaccinare globală se foloseşte de 7 tipuri de vaccin
În prezent, şapte vaccinuri sunt utilizate la nivel mondial. Toate impun utilizarea a două doze pentru a se asigura o eficienţă deplină.
Cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech (alianţă americano-germană) şi de Moderna (companie americană) sunt dominante în America de Nord, Europa, Israel şi ţările din regiunea Golfului Persic.
Vaccinul AstraZeneca-Oxford (produs britanic) este folosit majoritar în Marea Britanie şi în India. India foloseşte şi un vaccin dezvoltat pe plan local de compania Bharat Biotech.
Vaccinul Sputnik V, produs de Institutul Gamaleia din Moscova, este administrat în Rusia, dar şi în Argentina, Belarus şi Serbia.
În ceea ce priveşte vaccinurile chinezeşti, în afara Chinei, cel dezvoltat de Sinopharm este administrat în Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Seychelles şi Iordania, iar cel produs de Sinovac este folosit în Indonezia, Brazilia şi Turcia.