Autonomia universitara permite fiecarei institutii de invatamant superior sa organizeze concursul de admitere asa cum crede de cuviinta. Criteriile generale sunt stabilite,
ce-i drept, de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), dar senatele universitare sunt cele care pun la punct procedurile care vor hotari soarta candidatilor. Aceste proceduri sunt, in 2002, extrem de eterogene. Prima si cea mai importanta diferenta se refera la prezenta sau absenta unui test la concursul de admitere.
Ordinul emis la inceputul acestui an de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii recomanda revenirea la examenul de admitere. Senatele universitatilor au luat sau nu in considerare aceasta recomandare, dupa caz. Desi ideea reintroducerii a cel putin unui test pentru evaluarea concurentilor a venit tot de la universitati, dupa ce au constatat slabele „performante” ale celor admisi fara test. Parerile sunt insa impartite. „Facultatile care au decis admiterea pe baza mediei de bacalaureat considera ca aceasta este suficient de relevanta, datorita importantei care s-a acordat acestui examen in ultimii ani”, ne spune prof. univ. Dorin Stoicescu, prorector al Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Pe de alta parte, rectorul Universitatii de Vest Timisoara apreciaza ca „sunt specializari care, prin natura lor, impun anumite aptitudini. Nu oricine poate urma o facultate de arte, sport sau matematica. La alte specializari, candidatii nu trebuie neaparat testati la admitere, selectia realizandu-se dupa intrarea in facultate.”
Intr-o alta parte a tarii, la Brasov, aflam despre alte criterii de stabilire a modalitatii de selectie. Prof. univ. Eleonor Ciurea, prorector al Universitatii „Transilvania”, afirma ca mentinerea sau eliminarea probelor de concurs depinde de nivelul concurentei din anii anteriori.
Mediile din liceu conteaza la examen
Tipul de concurs difera de la o universitate la alta, precum si in cadrul aceleiasi universitati, pe facultati sau specializari. Testul, atunci cand exista, este fie scris, fie oral. Testul scris poate fi de tip grila sau de tip sinteza si poate include o disciplina de concurs sau mai multe. De asemenea, testul scris se poate desfasura intr-o singura zi sau in zile diferite.
Pe langa test, se mai iau in calculul notei finale media de bacalaureat si, dupa caz, media generala a anilor de liceu sau notele la diferite discipline studiate in liceu.
Toate acestea au diverse ponderi in nota finala a examenului de admitere. In ceea ce priveste taxele de inscriere, la majoritatea institutiilor nu au fost inca stabilite. Aceste taxe se calculeaza pe baza celor de anul trecut (in medie 500.000 de lei), crescand direct proportional cu dolarul.
Modalitatea proprie fiecarei universitati de a derula concursul trebuia definitivata, conform prevederilor MEC, pana la data de 15 februarie. Din acel moment, datele privind admiterea 2002 trebuia sa devina publice, iar universitatile au datoria de a pune la dispozitia candidatilor toate materialele informative necesare.
Orice persoana interesata poate obtine informatiile de la secretariatele facultatilor sau de pe site-urile acestora, in cazul celor deja actualizate.