Așadar, Marcel Boloş a scris că micile afaceri sunt temelia economiei. Ministrul Finanţelor a dat drept exemplu un mic atelier de croitorie care nu doar produce haine de calitate, ci oferă un refugiu pentru pasionații de artă.
Marcel Boloş spune că micile afaceri sunt temelia economiei
Un alt exemplu ar fi o cafenea de cartier care nu doar servește o cafea excelentă, dar devine și loc de întâlnire pentru cei care vor să transforme un vis într-o poveste de succes.
„Micile afaceri, temelia economiei. Imaginați-vă un mic atelier de croitorie care nu doar produce haine de calitate, ci oferă un refugiu pentru pasionații de artă. Imaginați-vă o cafenea de cartier care nu doar servește o cafea excelentă, dar devine și loc de întâlnire pentru cei care vor să transforme un vis într-o poveste de succes”, a scris Marcel Boloş pe Facebook.
Ministrul a subliniat că aceste mici afaceri sunt o parte esențială a economiei. Totodată, Guvernul trebuie să lupte pentru ele. Micile afaceri generează locuri de muncă și venituri în comunitățile mici, susțin familii și aduc inovație.
Boloş a prezentat apoi datele oferite de antreprenoriatul mic. Este vorba despre 390.000 de IMM-uri, a căror cifra de afaceri este de 250 de miliarde de lei, respectiv 50 de miliarde de euro. Ele înregistrează și un profit net de 66 de miliarde de lei net.
Datele respective arată că este imperativ ca Guvernul să recunoască și să susțină afacerile mici.
„Aceste mici afaceri sunt o parte esențială a economiei, pentru care trebuie să ne luptăm. Generează locuri de muncă și venituri în comunitățile mici, susțin familii și aduc inovație. Dacă ne uităm la datele oferite de antreprenoriatul mic, sunt cât se poate de clare: 390.000 de IMM-uri, 250 de miliarde de lei este cifra lor de afaceri (50 de miliarde de euro) și profit net de 66 de miliarde de lei net.
Exact aceste date ne arată că este imperativ să recunoaștem și să susținem afacerile mici. Prin măsuri simple precum menținerea pragului de 500.000 euro al cifrei de afaceri anuale pentru microîntreprinderi și cota diferențiată, le putem permite antreprenorilor corecți să crească organic în continuare.
Acesta este doar un pas. Apoi, ne-am angajat să construim un mediu propice pentru dezvoltare, tocmai de aceea punem pe masă aproape 3 miliarde euro pentru susținerea IMM-urilor. La care se adaugă și aproximativ 10 milioane de euro, bani europeni, pe care IMM-urile îi pot accesa în 2024”, a mai scris ministrul.
Ministrul a dat câteva exemple de măsuri
De asemenea, ministrul a dat și câteva exemple de măsuri pentru sprijinul micilor afaceri. În primul rând, el menționează de IMM Plus, care vine cu garanții pentru investiții și capital de lucru în valoare de 11,5 miliarde lei, adică 2,2 miliarde euro.
Totodată, a spus că va fi lansată în curând o schemă de ajutor de stat pentru IMM-uri cu activitate de producție în valoare de 500 milioane euro.
Al treilea exemplu este o schemă de ajutor de stat pentru prelucrarea metalelor neferoase. Este vorba despre cupru, aluminiu și magneziu. Schema are o alocare de 200 milioane euro.