Într-o postare pe blogul instituției, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a cerut guvernelor să stabilească rețele de siguranță socială și să ofere programe de recalificare pentru a contracara impactul inteligenței artificiale.
„În majoritatea scenariilor, inteligența artificială va agrava, probabil, inegalitatea generală, o tendință îngrijorătoare pe care factorii de decizie trebuie să o abordeze în mod proactiv pentru a preveni ca tehnologia să alimenteze în continuare tensiunile sociale”, a scris Kristalina Georgieva, înainte de reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, unde subiectul se va afla fie pe ordinea de zi a discuțiilor.
Este de așteptat ca IA să afecteze forța de muncă umană
Sam Altman, directorul executiv al producătorului ChatGPT OpenAI și cel mai mare susținător al său, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, vor vorbi la eveniment, ca parte a unui program care include o dezbatere cu tema „Generative AI: Steam Engine of the Fourth Industrial Revolution?”
Pe măsură ce IA continuă să fie adaptată de mai mulți lucrători și întreprinderi, este de așteptat ca aceasta să afecteze forța de muncă umană, a menționat Georgieva pe blogul ei, potrivit CNN Business.
Reluând avertismente anterioare ale unor experți, Georgieva a spus că este de așteptat ca efectele să se resimtă mai puternic în economiile avansate, decât în piețele emergente, parțial pentru că lucrătorii ”cu gulere albe” (joburile din birouri, administrative sau manageriale) sunt considerați mai expuși riscului, decât muncitorii.
În economiile mai dezvoltate, până la 60% din locurile de muncă ar putea fi afectate de IA
De exemplu, susține șefa FMI, în economiile mai dezvoltate, până la 60% din locurile de muncă ar putea fi afectate de IA. Aproximativ jumătate dintre acestea pot beneficia de modul în care IA promovează o productivitate mai mare, adaugă ea.
„Pentru cealaltă jumătate, aplicațiile de inteligență artificială pot executa sarcini-cheie îndeplinite în prezent de oameni, ceea ce ar putea reduce cererea de forță de muncă, ducând la salarii mai mici și angajări reduse”, a scris Georgieva, citând analiza FMI.
În cele mai grave cazuri, o parte dintre aceste locuri de muncă pot dispărea
„În cele mai grave cazuri, o parte dintre aceste locuri de muncă pot dispărea”, mai spune șefa FMI.
În piețele emergente și în țările cu venituri mai mici, se așteaptă ca 40% și, respectiv, 26% din locurlei de muncă să fie afectate de IA. Piețele emergente se referă la locuri precum India și Brazilia, cu o creștere economică susținută, în timp ce țările cu venituri mici sunt acele economii în curs de dezvoltare cu venit pe cap de locuitor care se încadrează într-un anumit nivel, cum ar fi Burundi și Sierra Leone.
„Multe dintre aceste țări nu au infrastructura sau forța de muncă calificată pentru a valorifica beneficiile IA, crescând riscul ca, în timp, tehnologia să agraveze inegalitățile”, a menționat Georgieva.
Risc crescut de tulburări sociale
Ea a avertizat că utilizarea inteligenței artificiale ar putea crește șansele izbucnirii tulburărilor sociale, în special dacă lucrătorii mai tineri și mai puțin experimentați folosesc tehnologia ca o modalitate de a ajuta la creșterea producției, în timp ce lucrătorii mai în vârstă vor încerca să țină pasul.
AI a devenit un subiect fierbinte la reuniunea Forumului Economic de la Davos încă de anul trecut, când ChatGPT a luat lumea cu asalt.
Ideea unui chatbot, care este alimentat de IA generativă, a generat dezbateri despre schimbarea modului în care oamenii lucrează în întreaga lume, datorită capacității sale de a scrie eseuri, discursuri, poezii și multe altele.
De atunci, upgrade-urile tehnologiei au extins utilizarea chatbot-urilor și sistemelor IA, făcându-le mai populare și stimulând investiții masive.
IA va transforma economia globală
Unele firme de tehnologie au indicat deja IA ca principal motiv pentru care regândesc schemele de personal.
În timp ce locurile de muncă se pot schimba, adoptarea pe scară largă a IA ar putea crește productivitatea muncii și ar putea crește PIB-ul global anual cu 7% pe o perioadă de 10 ani, conform unei estimări a economiștilor Goldman Sachs, de la începutul anului trecut.
Georgieva a citat și unele oportunități de a crește producția și veniturile în întreaga lume prin utilizarea inteligenței artificiale.
„IA va transforma economia globală”, a scris ea. „Să ne asigurăm că va aduce beneficii omenirii”, spune șefa FMI.