În urmă cu doi ani, sondajele de opinie arătau că numărul germanilor care doresc o revenire la marca germană era de aproximativ o treime. Acum cifra este de aproximativ jumătate.

Interesant este un raport al Băncii Centrale a Germaniei care arată faptul că există în circualație la ora actuală peste 6 miliarde de mărci germane în bancnote și alte peste 6 miliarde de mărci în monede (echivalentul a 7 miliarde de euro), ceea ce ar însemna că fiecare neamț are, în medie, 160 de mărci germane.

Criza datoriei anumitor ţări din zona euro a degradat imaginea monedei unice în rândul cetăţenilor europeni şi mai ales printre germani, dar sunt puţin numeroşi cei care se gândesc cu adevărat la o întoarcere la vechea monedă.

Euro nu a fost niciodată iubit cu adevărat în Germania’, aminteşte economistul Frank Engels, de la Barclays Capital.

Într-o carte recent apărută, fostul şef al federaţiei germane a industriei (BDI), Hans-Olaf Henkel, sugerează tăierea zonei euro în două, cu o monedă pentru ţările din nord, între care Germania, şi alta pentru cele din sud, între care Franţa.

The Economist a publicat o serie de articole care își pun problema viitorului monedei unice dintr-o cu totul altă perspectivă, aceea a ieșirii unui anumit stat de sub umbrela monedei unice.

În cazul în care un stat precum Germania  ar hotărî să renunțe la moneda unică, o masă monetară enormă ar părăsi zona euro dat fiind faptul că Germania este cel mai important membru al zonei.

O nouă marcă germană ar fi puternic apreciată față de moneda euro, ceea ce ar însemna un cost uriaș pentru economia Germaniei, cunoscută pentru faptul că se bazează pe exporturi.

Mai mult, Banca Centrală ar trebui să stabilească o țintă de inflație. În plus, dat fiind faptul că este un mare creditor, Germania deține "valori" evaluate în euro peste tot în zona euro. Trecerea la o nouă monedă ar însemna o puternică depreciere a acestor "assets".

Concluzia celor de la The Economist este că deși criza din zona euro are costuri enorme pentru anumite state care nu sunt vinovate pentru starea deplorabilă în care au ajuns altele, totuși o renunțare la moneda unică ar fi și mai dezastruoasă.