Câte ouă avem voie să consumăm pe zi? Recomandarea medicilor nutriționiști

În perioada Paștelui, oamenii tin să mănânce mai mult decât de obicei, iar acest lucru ar putea avea efecte grave asupra corpului. Având în vedere că ouăle sunt vedetele mesei de Paște, există riscul să nu mai ținem cont de numărul celor pe care le mâncăm și să ne fie rău ulterior.

Pe acest fond, nutriționiștii spun că este bine să mâncăm câte un nou pe zi, însă nu mai mult de șase zile pe săptămână. Pe de altă parte, nutriționiștii mai spun că numărul ouălelor pe care avem voie să le consumăm se stabilește în funcție de greutatea corporală, sex, stil de viață, consumul zilnic de calorii, obiceiurile alimentare și sănătate.

Referitor la masa de Paște, trebuie să luăm în considerare că pe lângă ouăle propriu zise mai sunt și restul preparatelor care conțin, de asemenea, ouă. Așadar, nutriționiștii spun că trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm.

Câte ouă este bine să consumăm?

Ouăle sunt extrem de ușor de gătit și pot fi preparate în mai multe modalități, motiv pentru care am putea fi tentați să exagerăm uneori, însă ele au și anumite proprietăți benefice pentru organism. Potrivit Școlii Medicale de la Harvard (SUA) este recomandat să consumăm, în medie, un ou pe zi, pentru a avea parte de un nivel sănătos de colesterol bun.

De asemenea, Școala Medicală e la Harvard mai spune că un ou pe zi poate ajuta la întărirea și menținerea sănătății inimii.

Un ou pe zi este recomandat și pentru cei mici, în timp ce adulții riscă apariția timpurile a aterosclerozei.

Cantitatea de ouă diferă

Nutriționiștii reiterează faptul că fiecare om în parte are o anumită cantitate de ouă pe care le poate consuma. Pentru copii, este recomandat ca aceștia să consume un ou pe zi, însă după vârsta de 18 ani, oamenii ar trebui să consume un ou pe săptămână, acest lucru întâmplându-se din cauza nivelului ridicat de colesterol din gălbenuș.

Nutriționiștii spun că un singur gălbenuș conține mai mult colesterol decât este recomandat pe zi.

Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că cei care mănâncă mai mult de șase ouă pe săptămână au un risc ridicat de a deceda din mai multe cauze.

În ceea ce privește medicii din România, ei spun că adulții ar trebui să se limiteze la două-trei ouă pe săptămână. De asemenea, ei spun că oamenii trebuie să se asigure că ouăle sunt proaspete.

Referitor la cei mici, medicii români spun că ei ar putea consuma și șase ouă pe săptămână, deoarece ei au nevoie de mai multe lipide.