Ouăle au nenumărate beneficii pentru organism, încă consumate în exces pot avea și efecte secundare nu foarte plăcute. Trebuie menționat faptul că numărul de ouă care pot fi consumate diferit de la o persoană la alta, în funcție de stilul ei de viață, dar și de problemele de sănătate.

În general, ouăle sunt cea mai bună sursă de nutrienți. Conțin proteine, vitamine precum B, A, dar și E și vitamina D. De asemenea, ele sunt bogate în magneziu, seleniu, zinc, fosfor, dar și fier, marea majoritate dintre acestea fiind regăsite în gălbenuș, albușul având doar proteine.

În ceea ce privește efectele adverse ale consumului de ouă, potrivit unui studiu realizat în 2012, consumate în fiecare zi, ouăle pot bloca arterele la fel cum o face și tutunul.

Ce boli poate declanșa consumul excesiv de ouă

Mai exact, în urma studiului s- ajuns la concluzia că persoanele care consumau zilnic gălbenușuri au dezvoltat probleme de ordin cardiac. În același timp, consumul excesiv de ouă a fost legat și de dezvoltarea diabetului de tip II. Conform specialiștilor, persoanele care consumă între 3-5 ouă pe săptămână prezintă un risc de apariție al diabetului de tip doi cu până la cincizeci la sută.

Un alt efect al consumului excesiv de ouă se reflectă la nivelul ficatului. Mai exact, grăsimile saturate care se află în compoziția gălbenușului au capacitatea de a ataca ficatul și de a provoca ciroză. Totodată, ele pot provoca și inflamații grave ale ficatului.

Referitor la cantitatea de colesterol, un singur ou conține aproape 200 de miligrame de colesterol, adică chiar mai mult decât unele mâncăruri de tip fast-food, motiv pentru care este nevoie de mai multă atenție.

Câte ouă pot fi consumate pe săptămână

Specialiștii spun că nu există un număr standard de ouă care poate fi consumat pe săptămână pentru a evita probleme de sănătate. Pe de altă parte, sunt nutriționiști care recomandă între trei și maxim cinci ouă pe săptămână.

Pe de altă parte, persoanele care consumă puțină carne pot consuma mai multe ouă pentru a-și asigura necesarul de proteine. De cealaltă parte, parsoanele care se confruntă cu kilograme în plus ar trebui să evite gălbenușurile având în vedere concentrația mare de grăsimi pe care le conțin.

Totodată, se mai recomandă consumul de ouă fără exces de ulei, precum ouă fierte, ouă coapte, sau o omletă cu un strop de ulei, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

În cazul femeilor însărcinate, specialiștii recomandă mai multă atenție, chiar dacă studiile au demonstrat că femeile însărcinate care consumă ouă cu regularitate prezintă un risc mai mic de a naște prematur sau de a suferi de depresie postpartum.

Mai exact, ouăle crude sau moi pot conține Salmonella, iar pentru a evita riscul îmbolnăvirii, ele trebuie să fie fierte, în coajă, pentru cel puțin șapte minute, scrie click.ro.