În ultimii ani, studii care se bat cap în cap, au arătat efectele benefice ale ouălor asupra sănătății sau, din contră, problemele pe care le pot provoca aceste alimente dacă sunt consumate în exces.
În ultimul caz, s-a susținut că ouăle sunt mult prea bogate în colesterol și nu sunt foarte sănătoase pentru inimă. Un ou mare conține aproximativ 186 de mg de colesterol (pentru referință, aportul zilnic recomandat de colesterol este de 300 de miligrame pentru adulți).
Cercetarea medicală produce, adesea, studii contradictorii. Asta înseamnă că ceea ce era considerat bun pentru organism la început, ulterior ajunge să fie considerat nociv, și invers, potrivit Yorkshire Evening Post.
Dr Keith Souter spune că ouăle sunt cel mai bun exemplu al modului în care se contrazic experții în sănătate. Astfel, inițial, oamenii au fost sfătuiți să-și limiteze consumul de ouă la doar patru pe săptămână sau chiar să le evite.
Deoarece colesterolul este asociat cu risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral, era logic să se susțină că ouăle sunt dăunătoare, deoarece gălbenușurile sunt bogate în colesterol.
Cercetările au arătat că cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs de ficat
Raționamentul era că, întrucât colesterolul din sânge este un factor de risc, ar trebui evitat orice aliment care conține colesterol. De atunci, cercetările au arătat că cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs de ficat. Asta pentru că ficatul este stimulat să producă colesterol prin prezența grăsimilor saturate și trans în dietă. Colesterolul din dietă, inclusiv din ouă, nu contribuie deloc la acest lucru.
Acest lucru a fost studiat intens de Universitatea Harvard, unde sute de mii de oameni au fost urmăriți de-a lungul mai multor decenii. Și nu s-a descoperit o rată mai mare de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale la persoanele care mănâncă până la un ou pe zi.
Ouăle nu vor crește colesterolul din sânge
Pe de altă parte, grăsimile saturate din unt, brânză, slănină și cârnați pot crește colesterolul. De asemenea, carbohidrații foarte rafinați din pâinea albă și produsele de patiserie pot crește colesterolul.
Cele mai recente cercetări din China susțin acest lucru. Oamenii de știință chinezi au analizat în 2018 peste jumătate de milion de adulți. Ei au descoperit că persoanele care mâncau un ou pe zi aveau un risc mai mic de boli cardiovasculare, decât cei care consumau ouă mai rar.
Beneficiile includerii ouălor într-o dietă depășesc dezavantajele
Un studiu publicat de specialiștii de la Clinical Nutrition & Metabolic Care descurajează recomandările dietetice prin care se restricționează consumul de ouă. Beneficiile includerii ouălor într-o dietă obișnuită depășesc dezavantajele, iar a elimina complet ouăle din cauza colesterolului este un mod limitativ de gândire, susține studiul.
De ce este considerat oul „aliment-minune”
Specialiștii sfătuiesc să se consume ouă mai ales în sezonul virozelor întrucât întăresc sistemul imunitar. În plus, ouăle conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Totodată, gălbenușurile de ou conțin cantități mari de luteină și de zeaxantină. De exemplu, un singur ou fiert mare conține : vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR), folat: 5% din DZR. vitamina B5: 7% din DZR, vitamina B12: 9% din DZR, vitamina B2: 15% din DZR, fosfor: 9% din DZR și seleniu: 22% din DZR.