Un studiu recent a constatat că un consum de ouă fortificate nu are un impact semnificativ asupra colesterolului în rândul persoanelor cu risc de boli cardiovasculare.
Rezultatele recente ale studiilor pe care cercetătorii le prezintă la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie sugerează că consumul a 12 ouă pe săptămână nu are un impact semnificativ asupra colesterolului, în comparație cu consumul a două sau mai puține ouă pe săptămână.
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile, studiul sugerează că ouăle nu înrăutățesc nivelul colesterolul, ba chiar sugerează că pot exista unele beneficii.
Ce impact au ouăle asupra colesterolului?
Ouăle sunt atu în alimentație. Conțin mulți nutrienți folositori, cum ar fi proteine, vitamina B12, iod și vitamina D. Ouăle fortificate au un nivel ridicat de nutrienți, deoarece componente specifice sunt adăugate în hrana găinilor.
În ultimii ani, una dintre preocupările majore legate de consumul de ouă a fost conținutul de colesterol și modul în care acesta ar putea avea impact asupra riscului de boli cardiovasculare.
Dovezile par a fi oarecum contradictorii.
O recenzie recentă sugerează că un nivel mai mare de consum de ouă ar putea crește colesterolul total și poate crește raportul dintre lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) și lipoproteinele cu densitate mare (HDL).
Cu toate acestea, cercetarea susține că există dovezi că un consum de până la un ou pe zi nu poate avea un impact major asupra riscului de boli cardiovasculare.
O altă cercetare publicată în 2020 a constatat că, în general, consumul de ouă nu a fost asociat cu riscul de boli cardiovasculare în populația generală. Cu toate acestea, autorii au remarcat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina modul în care consumul de ouă este asociat cu insuficiența cardiacă și dacă crește riscul de boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu diabet.
O altă recenzie a sugerat că ouăle ar putea juca, de fapt, un rol în scăderea riscului de boli cardiovasculare.
Ouăle sunt o sursă bună de proteine slabe și micronutrienți esențiali
Ouăle sunt o sursă bună de proteine slabe și micronutrienți esențiali, inclusiv acid folic, vitamina A, B2 (riboflavină), B5, B12, fosfor și seleniu. Cu toate acestea, rezultatele în ceea ce privește efectele ouălor asupra markerilor de sănătate, inclusiv nivelurile serice de colesterol, rezistența la insulină, stresul oxidativ, inflamația și potențialul risc cardiometabolic, sunt destul de neclare.
Acest lucru se poate datora faptului că compoziția ouălor poate varia în funcție de modul în care sunt produse, iar metodele de gătit pot afecta potențialele beneficii sau daune legate de consumul lor.
Cum afectează colesterolul și sănătatea cardiovasculară
Acest studiu a examinat consumul de ouă fortificate în rândul persoanelor cu un anumit nivel de risc pentru rezultate cardiovasculare slabe. Toți participanții aveau cel puțin 50 de ani, iar 24% aveau diabet zaharat. Vârsta medie a participanților a fost de 66 de ani.
Cercetătorii au împărțit 140 de participanți în două grupuri. Un grup a fost instruit să mănânce douăsprezece sau mai multe ouă în fiecare săptămână, în timp ce celălalt trebuia să mănânce mai puțin de două ouă.
Principalul rezultat a fost examinarea nivelurilor de colesterol, în special lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL). Cercetătorii au examinat și nivelurile anumitor micronutrienți, nivelurile de lipide și biomarkeri cardiometabolici și inflamatori.
Când cercetătorii au comparat cele două grupuri, au găsit modificări similare HDL și LDL. Acest lucru indică faptul că consumul de ouă fortificate nu a avut un impact negativ asupra colesterolului în rândul participanților.
Autorul studiului Nina Nouhravesh, MD a declarat pentru Medical News Today:
„Descoperirea-cheie din acest studiu este că consumul a 12 sau mai multe ouă pe săptămână, pe o perioadă de 4 luni, nu a avut un impact negativ asupra colesterolului – în special colesterolul LDL ( „colesterol rău”) sau HDL („colesterolul bun”) – în comparație cu pacienții care au avut o dietă fără suplimente cu ouă.”
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că participanții din grupul de ouă fortificate au avut scăzut colesterolul total, troponina cu sensibilitate ridicată și rezistența la insulină. Prin urmare, trebuie făcute mai multe cercetări cu privire la potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă fortificate. Printre participanții în vârstă de 65 de ani și mai mult, cercetătorii au descoperit o scădere a colesterolului rău și o creștere a colesterolului bun, dar nu a fost la un nivel semnificativ statistic.