Câte parale mai face o diplomă MBA de prestigiu pe piaţa muncii

În România, dacă vii cu o diplomă de MBA de la Stanford sau cu una cumpărată de la colţul străzii, rezultatele pe piaţa muncii pot fi aceleaşi, susţin unii headhunteri. Există şi absolvenţi care confirmă teza.Companiile din întreaga lume s-au aflat, în ultimii ani, într-o competiţie acerbă pentru a angaja cei mai buni absolvenţi ai programelor prestigioase de MBA. Cursa continuă în străinătate şi în unele firme autohtone, chiar şi în condiţiile actualei recesiuni. &

În România, dacă vii cu o diplomă de MBA de la Stanford sau cu una cumpărată de la colţul străzii, rezultatele pe piaţa muncii pot fi aceleaşi, susţin unii headhunteri. Există şi absolvenţi care confirmă teza.

Companiile din întreaga lume s-au aflat, în ultimii ani, într-o competiţie acerbă pentru a angaja cei mai buni absolvenţi ai programelor prestigioase de MBA. Cursa continuă în străinătate şi în unele firme autohtone, chiar şi în condiţiile actualei recesiuni. „Studiile noastre internaţionale referitoare la crizele economice din trecut arată că oamenii talentaţi au oportunităţi de accelerare a ascensiunii în carieră chiar şi în perioadele dificile“, spune Michael Weiss, vi­cepreşedinte al A.T. Kearney. „Citim în mass media despre planurile de concediere ale multor firme. Totuşi, noi ştim că, pentru a creşte productivitatea, jucătorii importanţi din piaţă, pe lângă planurile de reducere a numărului de angajaţi, au început şi să înlocuiască angajaţii actuali cu oameni mai talentaţi şi mai educaţi“, adaugă Michael Weiss.

Piaţa autohtonă a muncii a fost, în ultimii ani, supraîncălzită pe segmentul deţinătorilor de titluri de MBA şi au existat cazuri de absolvenţi ai unor universităţi de top care au primit pachete salariale de peste 10.000 de euro net pe lună.

Salariu mai mic, în pas cu criza

Dar acelea au fost cazuri izolate, într-o perioadă în care mediul de afaceri se aştepta la creşteri ale PIB de 8%-9%. În prezent, însă, salariile negociate pornesc de la un alt nivel, unul de criză. „Nivelul compensaţiilor financiare pentru un proaspăt absolvent MBA angajat în România poate fi de circa 40%-50% din ce se obţine pentru o poziţie similară în Londra, New York sau Singapore“, spune Florin Petrescu, director de resurse umane la Citibank România.

„Observăm o reducere de peste 40% a salariului de pornire pentru absolvenţii de MBA, în mai multe industrii“, spune şi Michael Weiss.

Pentru mulţi români care au studiat în străinătate, piaţa forţei de muncă din ţară nu arată foarte promiţător, mai ales că ei nu au reuşit să găsească un loc de muncă în România nici în perioada de boom din 2006-2008. Este şi cazul lui Sorin Puşcău, un român care a terminat facultatea şi un MBA la Cleveland State University şi care are peste opt ani de experienţă în domeniul bancar din Statele Unite. Majoritatea companiilor din ţară pe care le-a contactat nici nu i-au răspuns la e-mail, chiar dacă acestea declarau în mass media că vor să angajeze oameni cu pregătirea şi experienţa lui. „Am trimis CV-ul prin e-mail la sute de firme din ţară. Am ajuns să schimb e-mail-uri cu câteva zeci, am discutat la telefon cu cinci. Sunam şi trimiteam e-mail-uri săptămânal, dar parcă vorbeam cu pereţii“, explică Sorin Puşcău, care în cele din urmă şi-a pornit în Statele Unite, în urmă cu patru luni, o firmă de consultanţă în domeniul energiei regenerabile. Singura companie cu care a ajuns la negocierea unui salariu a apreciat că suma solicitată de el, de 65.000 de euro pe an, este prea mare.

Un business propriu, soluţia pentru vremuri dificile

Şi Răzvan Şofâlcă a constatat că piaţa muncii din România este îngheţată, în luna decembrie, atunci când a terminat programul de MBA al Instituto de Empresa din Madrid, şcoală de afaceri cotată de Financial Times pe locul şase în lume, din mii de uni­ver­sităţi care oferă programe de mas­terat în administrarea afacerilor. „Chiar după terminarea MBA-ului (în data de 3 decembrie 2008 – n.r.) am căutat să identific joburi pe piaţa din România. Fie reprezentanţii de resurse umane nu ştiu ce este IE Business School sau ce înseamnă să termini cu brio un MBA şi ce cunoştinţe dobândeşti, fie experienţa de şase ani pe care am avut-o într-o firmă mică nu a ajutat deloc, pentru că până în prezent nu am fost contactat de nicio firmă pentru un interviu în România“, explică Răzvan Şofâlcă. El spune că la întoarcerea în ţară a avut două opţiuni: fie să se angajeze la Sonex Internaţional, firma la care are 75% din acţiuni şi care este condusă de tatăl său, fie să găsească un job la o companie multinaţională,  unde intenţiona să-şi „cimenteze“ timp de trei-patru ani cunoştinţele dobândite la MBA, după care să se întoarcă la afacerea de familie, pentru a o creşte într-un ritm accelerat.  Reticenţa pieţei autohtone a muncii de a angaja absolvenţi ai unor programe de MBA de top l-a determinat să aleagă mai repede postura de antreprenor, şi acum şi-a propus ca alături de tatăl său să crescă cifra de afaceri a firmei de familie cu 30% în acest an, de la 3,5 milioane de euro, cât a fost în 2008. „Averea mea creşte odată cu firma, datorită faptului că sunt acţionar majoritar. Până acum, investiţiile com­paniei noastre în utilaje şi în fabrică depăşesc 2,5 milioane de euro, iar fiecare euro care intră ca investiţie în afacere se reportează mai târziu de două ori mai mult în buzunarul meu“, susţine Răzvan Şofâlcă.

Părerea experţilor: diploma de MBA  rareori face diferenţa

Headhunterul şi consultantul în resurse umane George Butunoiu spune că nu a observat nicio legătură directă între deţinerea unui titlu de MBA şi un salariu mai mare. În plus, nu crede că o astfel de legătură directă ar trebui să existe. Totuşi, admite că există legături indirecte, în sensul că unii directori preferă angajaţi care deţin astfel de titluri şi îi recompensează mai bine. „Cei care au făcut un MBA aproape întotdeauna or să spună că preferă să angajeze oameni care au terminat un MBA. Pe cei care nu au o astfel de diplomă îi doare în cot, de cele mai multe ori“, spune George Butunoiu, care adaugă că a întâlnit trei absolvenţi ai unor programe de top care au avut eşecuri pe piaţa muncii la întoarcerea în ţară şi care au înnebunit, la propriu.

Headhunterul consideră că o altă cauză care îi ajută pe unii absolvenţi de MBA să obţină salarii mai bune este încrederea mai mare pe care aceştia o au în forţele proprii, şi nu diploma. „Dacă un candidat este foarte încrezător în sine, dezinvolt, face impresie şi primeşte oferte mai bune, chiar dacă nu ştie nimic. Poţi să vii cu o diplomă de MBA sau poţi să nu fi făcut niciodată studiile, sau să o fi cumpărat de undeva, că rezultatul este fix acelaşi“, spune George Butunoiu, adăugând că acest lucru este posibil pentru că firmele nu testează la interviul de angajare, ce au învăţat absolvenţii de MBA la şcoală.

«Am căutat să identific joburi pe piaţa din România. Până în prezent, nu am fost contactat de nicio firmă pentru un interviu..»
Răzvan Şofâlcă, acţionar la Sonex Internaţional

«Nu am văzut nicio legătură între diplome de MBA şi salarii. Nu cred că există o legătură şi nici nu este logic să existe.»
George Butunoiu, headhunter