Războiul din Ucraina a luat prin surprindere întreg globul. Milioane de oameni au fost nevoiți să fugă din calea bombardamentelor și să lase în urmă munca lor de o viață.
Un bilanț publicat la finalul acestei săptămâni de ONU arată că în ultimele patru săptămâni, aproximativ 3,7 milioane de persoane au părăsit Ucraina. Totodată sursa citată confirmă și o încetinire a ritmului plecărilor în ultimele zile, informează AFP.
Astfel, conform datelor estimate de ONU, în total, peste 10 milioane de persoane, adică mai mult un sfert din populaţia Ucrainei, şi-au părăsit căminele. Totodată, sursa citată mai precizează că în jur de 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării.
Câți oameni au plecat din Ucraina
Pe website-ul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) anunțase 3.725.806 refugiaţi ucraineni până vineri la ora 12:00 GMT, cu peste 50.854 mai mulţi decât bilanţul prezentat joi la prânz. În ceea ce privește genul persoanelor, ONU arată că aproximativ 90% dintre cei care au fugit de conflictul din Ucraina sunt femei şi copii. Totodată, UNICEF mai arată că peste 1,5 milioane de copii se află printre refugiaţii ucraineni.
Referitor la țările care au primit persoane refugiate din Ucraina, din totalul refugiaţilor ucraineni care şi-au părăsit ţara în ultimele patru săptămâni, Polonia găzduieşte mai mult de jumătate.
Mai exact, potrivit UNHCR, începând din 24 februarie, în Polonia au intrat 2.206.119 de persoane care au fugit de războiul din Ucraina. Sursa citată menționează și că încă dinainte de începerea războiului, Polonia deja găzduia deja 1,5 milioane de ucraineni, majoritatea veniţi pentru a munci în această ţară membră a Uniunii Europene.
Câți refugiați a primit România
România este și ea una dintre țările care a primit un număr mare de refugiați. Potrivit datelor centralizate de UNHCR, în perioada 24 februarie – 24 martie în România au intrat 572.754 de persoane dinspre Ucraina. Pe de altă parte, dintre acestea, multe decid să călătorească mai departe spre alte ţări din UE, unde au rude sau prieteni. În aceeaşi perioadă, 376.748 de persoane au intrat din Ucraina în Republica Moldova.
Referitor la situația din Ungaria, până joi, 24 martie, aceasta primise 336.701 de ucraineni. Menționăm faptul că țara are cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. Mai multe oraşe frontaliere, precum Zahony, au amenajat centre de primire a refugiaţilor în clădiri publice.
Totodată, și în Slovacia au ajuns în ultimele patru săptămâni 263.959 de refugiaţi ucraineni.