Câte persoane s-au prezentat în farmacii să ridice pastilele de iod? Cifre oficiale DSP

Cifrele înregistrate de autoritățile arată că în București au fost eliberate până în momentul de față 302 comprimate pentru 172 de pacienți.

În luna iulie, o singură persoană din Ilfov a venit la farmacie să ridice pastilele de iodură de potasiu, conform news.ro

În acest județ, oamenii pot merge la 36 de farmacii, aflate pe lista oficială a Ministerului Sănătăţii, pentru a ridica aceste pastile.

Şeful DSP Ilfov, Teodor Negulescu a transmis că în în judeţul Ilfov 244.206 persoane reprezintă populaţia eligibilă pentru a primi iodură de potasiu.

Situația din Suceava

În județul Suceava se află 25 de farmacii autorizate să elibereze iodura de potasiu, pe baza prescrierii de la medicul de familie.

Totuși, în luna iulie au fost ridicate de la aceste farmacii numai 15 tablete, conform datelor de șeful DSP Suceava pentru sursa menționată.

Situația din Timiș

În judeţul Timiş din luna iulie până acum au fost ridicate de la farmacie numai 25 de comprimate de iodură de potasiu, conform datelor furnizate de DSP Timiş.

Situația din Galaţi

În judeţul Galaţi raportarea farmaciilor pentru luna iulie arată că 6 persoane au luat reţetele pentru 10 tablete de iodură de potasiu. 3 farmacii din cele 42 aflate pe lista oficială a Ministerului Sănătăţii au eliberat aceste medicamente, conform datelor transmise de conducerea DSP Galaţi.

Situația din Iași

În judeţul Iaşi, în luna iulie, au fost eliberate numai 96 de tablete de iodură de potasiu pentru 38 de persoane, potrivit datelor furnizate de şeful DSP Iaşi.

Alexandru Rafila a venit cu explicații

Amintim că Alexandru Rafila a venit cu explicații în ceea ce privește îndemnul adresat astăzi românilor cu vârsta sub 40 de ani privind pastilele de iodură de potasiu.

Ministrul Sănătății a explicat că aceste pastile nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unei catastrofe nucleare.

„Pastilele cu iod nu trebuie luate în mod preventiv, ci trebuie administrate doar daca apare un incident nuclear care duce la o ameninţare legată de creştere a radioactivitatii. Persoanele de până în 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie ca sunt asigurați sau nu, acolo primesc o rețeta simplă, iar cu acea rețeta se duc la farmacie, de unde îşi ridica pastilele pe care le păstrează la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătăţii la România TV.