Câte persoane s-au vaccinat anti-covid
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate cu vaccinul Pfizer/BioNTech 13.821 de persoane.
Totodată, potrivit unui comunicat, până în prezent, au fost vaccinate 154.268 de persoane.
În ceea ce privește reacțiile adverse, în rândul persoanelor care s-au vaccinat în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 60 de reacţii comune şi minore, dintre care 21 reacţii de tip local, 39 reacţii generale.
Câte reacții adverse s-au înregistrat la cei care s-au vaccinat
De asemenea, potrivit sursei citate, începând cu data de 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 544 de reacţii comune şi minore, dintre care 214 de reacţii locale cu durere la locul injectării; 330 de reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie); iar o reacţie este în curs de investigare.
De menționat este faptul că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.
Când se pot programa românii la vaccin
Marți, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță a anunțat când va fi operațională platforma online pentru vaccinare. Potrivit acestuia, aceasta va fi disponibilă din data de 15 ianuarie.
Totodată, el a mai precizat că românii care suferă de boli cronice trebuie să se consulte mai întâi cu medicul de familie.
„Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane.
Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin