Cel mai bun an pentru legumicultori a fost 2011, iar anul trecut a fost pe departe cel mai slab din toată perioada crizei.

Producţia scăzută de legume înregistrată anul trecut este rezultatul unui cumul de factori: seceta, lipsa irigaţiilor şi a măsurilor de sprijin la care se adaugă căderile masive de zăpadă, care au pus la pământ zeci de hectare de solarii şi sere în perioada ianuarie-februarie 2012.

Astfel, în cel mai mare bazin legumicol din ţară, în comuna gălăţeană Matca şi unde an de an se obţineau producţii importante la roşii, castraveţi, varză, salată şi ceapă verde, 90% din cele 1500 de hectare de solarii şi seră au fost afectate de zăpezile abundente. Solariile s-au prăbuşit peste răsadurile care au fost compromise în totalitate. Legumicultorii au fost puşi în situaţia să reia ciclurile de producţie cu cel puţin două săptămâni întârziere.

În plus, nu trebuie omis nici faptul că după iunie 2011 legumicultorii din toată ţara s-au confruntat cu probleme financiare deosebite ca urmare a pierderilor cauzate de bacteria E-coli, zeci de tone de castraveţi fiind aruncaţi la gunoi, în urma unui scandal izbucnit în vestul Europei, dar ale cărui efecte au s-au răsfrânt asupra fermierilor români.