Conform mai multor studii, noul coronavirus are două tulpini, una de "tip S" și alta de "tip L". Medicul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre tulpina prezentă în România și ce reprezintă aceasta.
„Sunt două forme a coronavirusului, una mai uşoară şi una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, L, care este şi în România. Bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe”, a transmis Adrian Streinu Cercel la Antena 3.
Virusul a suferit cel puțin o mutație
Un studiu preliminar, realizat de experţii de la Universitatea Peking şi Institutul Pasteur din Shanghai, arată că virusul Covid-19 a suferit cel puţin o mutaţie. De asemenea, o formă mai agresivă a noului coronavirus a fost întâlnită în circa 70% dintre mostrele analizate, în timp ce 30% au fost generate de un tip de coronavirus mai puţin grav, denumit „tipul S”, în timp ce tipul mai agresiv a fost denumit „tipul L”, potrivit dcnews.ro
„Tipul L” a fost întâlnit încă din primele etape ale epidemiei din Wuhan, de unde a pornit focarul de infecţie care s-a răspândit apoi în China şi în peste 50 de state din întreaga lume. Frecvenţa cazurilor de îmbolnăviri cu acest tip de coronavirus a scăzut de la începutul lui ianuarie.
Cercetătorii chinezi afirmă că rezultatele indică faptul că infecţii cu o nouă variaţie a COVID-19 ar fi fost „posibile ca urmare a mutaţiilor şi selecţiei naturale, dincolo de recombinare”.