Există mai multe tipuri de mucegai și dacă știți cu care aveți de-a face vă va ajuta înțelegeți toxicitatea acestuia și cum să scăpați de el.

Iată cele 12 tipuri obișnuite de mucegai și cum puteți să-l eliminați, potrivit The Spruce.

mucegai și calcar în baie
SURSA FOTO: Dreamstime

12 tipuri comune de mucegai

Acremonium

Acest tip de mucegai poate fi găsit în sistemele de aer condiționat sau în alte locuri umede, închise. Apare adesea după inundații. Arată pudrat și este de obicei de culoare bej, crem sau roz.

Alternaria

Alternaria se răspândește rapid și poate fi găsit și în sistemele de aer condiționat sau în casele inundate. Poate apărea și pe mochetă sau tapet. Acest tip de mucegai are o textură catifelată și este verde închis sau maro.

Aspergillus

Acest tip de mucegai apare pe pereții umezi și pe alte suprafețe umede ale casei. Există multe varietăți de mucegai Aspergillus, ceea ce înseamnă că poate fi în diferite culori. Cel mai frecvent apare cu o textură asemănătoare bumbacului și vine în nuanțe de albastru-verde sau galben-verde.

Aureobazidium

Aureobasidium iubește chitul, dezvoltându-se mai ales  în bucătăriile umede și în băi. La început este roz sau crem, dar devine un maro închis pe măsură ce se dezvoltă mai bine.

Chaetomium

Chaetomium își face apariția pe suprafețe pe bază de celuloză, cum ar fi gips-carton, tapet și lemn, și are un miros puternic de mucegai. Acest tip de mucegai începe ca o ciupercă albă, apoi se închide la culoare, devenind negru.

Cladosporium

Cladosporium poate fi găsit în poduri, subsoluri sau în alte spații cu ventilație slabă. Poate apărea și în spatele tapetului. Este verde măsliniu sau maro și tinde să aibă o textură neclară.

Fusarium

Fusarium se găsește cel mai frecvent pe alimente – de fapt, o formă fermentată a acestuia este folosită ca tip de proteină vegetală! Poate fi găsit și în covor și tapet.

La fel ca Aspergillus, există o mulțime de soiuri de mucegai Fusarium într-o gamă largă de nuanțe.

Mucor

Mucor se adăpostește adesea în praf, covoare vechi și sisteme HVAC. Este alb sau gri și are pete mari. Mucor are o textură asemănătoare bumbacului.

Penicillium

Penicillium poate fi găsit pe țesături precum saltele, îmbrăcăminte și piele. Poate apărea și pe tapet. Acest tip de mucegai este albastru, verde sau roz are o textură pudrată.

Stachybotrys

S-ar putea să fiți familiarizați cu Stachybotrys, fiind mai cunoscut după numele său popular – mucegaiul negru.

Stachybotrys poate apărea în spații sau pe articole care stau umede săptămâni întregi, cum ar fi băile, sau pe mobilierul din răchită din exterior.

După cum sugerează și numele său comun, acest tip de mucegai este negru (sau verde închis). Are o textură moale.

Trichoderma

Mucegaiul Trichoderma se găsește cel mai frecvent pe podelele din lemn sau pe mobilier. Poate fi găsit și în sistemele de aer condiționat. Trichoderma este alb și verde cu o textură asemănătoare lânii.

Ulocladium

Puteți găsi acest tip de mucegai în locuri umede, cum ar fi bucătării, băi, subsoluri și pe ferestre. Ulocladium este de obicei maro, negru sau gri, cu o textură neclară și pufoasă.

femeie, perete, mucegai
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum să scapi de mucegai?

Dacă ați găsit mucegai în casă, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a scăpa de acest dușman.

  • Îndepărtarea mucegaiului de pe suprafețele dure
  • Protejați-vă purtând mănuși și mască
  • Folosiți detergent și apă pentru a curăța suprafețele
  • Lăsați să se usuce complet.
  • Asigurați-vă că mucegaiul a dispărut înainte de a da cu vopsea
  • Scăpați de mucegai cu amoniac
  • Purtați mănuși de protecție și o mască
  • Combinați o parte de apă cu o parte de amoniac într-o sticlă cu pulverizator.
  • Pulverizați-l pe suprafața acoperită cu mucegai și lăsați-l să stea două până la trei ore
  • Clătiți cu un burete înmuiat în apă.
  • Lăsați să se usuce complet. Un ventilator îndreptat spre perete poate ajuta să se usuce mai repede
  • Îndepărtarea mucegaiului de pe suprafețele moi

Dacă mucegaiul crește pe o suprafață moale, articolul va trebui aruncat pentru că e greu să scoți mucegaiul din țesături sau saltele.

Vreți, totuși, să salvați un obiect pe care nu doriți să-l aruncați? Contactați un profesionist în restaurare de mobilier sau îmbrăcăminte pentru a face asta.