Câte zile de concediu medical se vor acorda
Potrivit noului ordin, medicii de familie vor putea elibera concedii medicale inițiale de maxim 7 zile doar pentru anumite afecțiuni grave, cum ar fi hepatita virală acută, holeră, infecția HIV, lepră, malarie, scarlatină, tusea convulsivă și COVID-19. Potrivit modificărilor, după expirarea celor 7 zile, pacienții vor trebui să se prezinte la medicii specialiști pentru a obține prelungiri ale concediilor medicale, ceea ce ar putea conduce la o birocrație suplimentară și la întârzieri în accesarea tratamentului necesar.
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a criticat dur aceste schimbări, afirmând că acest lucru „este o restricție, este un abuz de fapt la adresa pacienților” . Asociațiile pacienților se tem că aceste reglementări noi vor complica și mai mult situația deja dificilă a bolnavilor, care sunt deja supuși unei taxe de 10% pentru concediile medicale.
Ordinul impune o nouă procedură pentru obținerea prelungirilor de concedii medicale pentru afecțiuni care nu se regăsesc pe lista restrânsă. Medicii de familie pot acorda inițial maxim 4 zile de concediu, urmând ca pacientul să se prezinte pentru evaluare suplimentară și prelungirea concediului.
Reprezentanții Ministerului Sănătății și CNAS susțin că aceste schimbări sunt necesare pentru o mai mare responsabilitate și expertiză în acordarea concediilor medicale. Cu toate acestea, aceste modificări ridică întrebări cu privire la accesul pacienților la îngrijirea medicală și la gestionarea eficientă a procesului de acordare a concediilor medicale.
Lista afecțiunilor pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical
Bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care medicul de familie poate elibera concediu medical inițial de 7 zile, includ următoarele afecțiuni :
- Amibiaza (dizenterie amibiană)
- Antraxul
- Bruceloza
- Difteria
- Febra butonoasă
- Febra galbenă
- Febrele paratifoide A, B, C
- Febra Q
- Febra recurentă
- Febra tifoidă
- Filarioza, dracunculoza
- Hepatita virală acută
- Holera
- Infecția gonococică
- Infecția HIV
- Leishmaniozele
- Lepra
- Leptospiroza
- Limfogranulomatoza inghinală benignă
- Malaria
- Meningita meningococică și meningococemia
- Morva, melioidoza
- Ciuma
- Poliomielita și alte neuroviroze paralitice
- Psitacoza-ornitoza
- Rabia
- Scarlatina
- Sifilisul
- Șancrul moale
- Tetanosul
- Tifosul exantematic
- Tuberculoza (toate formele și localizările)
- Tularemia
- Tusea convulsivă
- COVID-19
Reprezentanții Ministerului Sănătății și CNAS susțin că aceste modificări au fost implementate pentru a asigura o mai mare responsabilitate și expertiză în acordarea concediilor medicale, dar mulți pacienți și asociații își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilele întârzieri în accesarea tratamentului necesar.