Puține gospodine și bucătari știu că ouăle fierte, oricât de bine fierte ar fi, rezistă puțin în frigider. Temperaturile ridicate distrug stratul natural protector, care învelește coaja ouălor și previne înmulțirea bacteriilor.

Întrucât ouăle fierte se diferențiează de ouăle crude prin condițiile de depozitare, noi ți-am pregătit o listă cu regulile pe care trebuie să le respecți când vine vorba de acest produs alimentar.

Cum trebuie întreținute ouăle

Ouăle, fie fierte sau proaspete, trebuie păstrare obligatoriu în frigider sau într-o cămară rece. Temperatura ideală pentru a păstra acest aliment în condiții sanitare este între 1 și 5 grade Celsius.

Ouăle crude pot fi ținute în frigider 10 zile înainte de a fi folosite, dar ouăle fierte trebuie mâncate în două, trei zile de când au fost gătite, chiar dacă sunt în frigider.

Cât rezistă ouăle fierte în frigider

Ouăle fierte tari rezistă doar trei, patru zile în frigider, după care încep să își schimbe aroma și textura. Acestea trebuie ținute într-o zonă a frigiderului unde nu există umezeală.

De asemenea, ouăle fierte pot fi păstrate și la temperatura camerei și rămân comestibile două zile.

Un truc pentru pofticioși

Există însă un truc care ne poate ajuta să păstrăm ouăle proaspete timp îndelungat. Trebuie să punem ouăle la rece cu vârful în jos, astfel pot rezista până la trei săptămâni.

Dacă nu știi cum se poate verifica prospețimea unui ou, poți face un test simplu cu apă. Scufundă oul într-un castron cu apă, dacă s-a dus la fundul vasului este proaspăt. Însă, dacă se ridică pe jumătate, oul are peste o săptămână vechime, iar dacă plutește, trebuie să-l arunci la gunoi.

Atenție la ouăle crude

Nu este recomandat să consumăm ouăle extrem de proaspete deoarece la suprafața lor poate exista bacteria Salmonella, responsabilă de toxiinfecții alimentare severe.

Dacă ouăle crude stau la rece câteva zile înainte de a fi mâncate, riscul de infecție alimentară scade treptat.