Categoria Plus, un standard prea ridicat pentru companii

Electroaparataj, a solicitat inscrierea in aceasta categorie, dovedeste ca managementul societatilor nu este pregatit pentru acest salt calitativ.Capital: Domnule Farmache, de ce nu sunt mai multi emitenti listati la categoria plusului de transparenta? Stere Farmache: Sigur ca transparenta este un cuvant care este rostit de multe ori cu usurinta, pentru ca nimeni nu poate sa fie impotriva transparentei, insa adesea este greu de pus in practica. Ne-am lovit de acest lucru in dialogul cu emitentii

Electroaparataj, a solicitat inscrierea in aceasta categorie, dovedeste ca managementul societatilor nu este pregatit pentru acest salt calitativ.Capital: Domnule Farmache, de ce nu sunt mai multi emitenti listati la categoria plusului de transparenta?
Stere Farmache: Sigur ca transparenta este un cuvant care este rostit de multe ori cu usurinta, pentru ca nimeni nu poate sa fie impotriva transparentei, insa adesea este greu de pus in practica. Ne-am lovit de acest lucru in dialogul cu emitentii pe care i-am invitat sa adere la Categoria Plus. In acest dialog am sesizat ca unele prevederi nu au fost suficient intelese de catre emitenti. Una dintre obiectii era aceea cu privire la transparenta privind deciziile luate de consiliul de administratie. Un articol din regulament precizeaza ca toate deciziile Consiliului de Administratie trebuie sa fie facute publice. La prima vedere aceasta prevedere poate speria, pentru ca intr-un Consiliu de Administratie se iau adesea decizii care au caracter confidential, dar atunci cand vorbim de transparenta ne referim la informatii de natura publica si in nici un caz de informatii confidentiale. A fost un lucru pe care Bursa a incercat sa-l explice si care in final a fost inteles, dar unele societati si-au pastrat anumite rezerve.
Mai mult, o parte dintre principiile guvernantei corporative a fost preluata in corpul OUG nr. 28/2002 si le regasim de asemenea in proiectul Legii consolidate a pietei de capital.
Capital: Veti renunta la aceasta categorie?
Stere Farmache: Nu cred ca vom renunta la Categoria Plus, probabil ca vom revizui acest concept de o maniera care sa raspunda mai bine nevoii de transparenta din Romania. Eu sunt sigur ca, pe masura ce piata evolueaza, investitorii vor fi capabili sa diferentieze cu adevarat o societate care adopta si respecta standardele de guvernanta corporativa de catre o alta societate care respecta numai cerintele minimale de transparenta impuse de lege.
Capital: De curand ati lansat o campanie de promovarea a investitiei in actiuni.
Stere Farmache: Bursa, prin natura misiunii ei, are responsabilitatea publica de a contribui la crearea unei culturi investitionale in Romania. Vrem sa readucem in constiinta publicului fenomenul bursier care a existat in perioada interbelica. Dar asta nu o facem doar pentru a ne achita de aceasta obligatie. tinta noastra este foarte precisa: un public educat are disponibilitatea de a analiza oportunitatile de investire prezente pe piata financiara si poate determina prezenta mai multor investitori la Bursa. Publicul trebuie sa inteleaga ce este Bursa, cum functioneaza mecanismul bursier si dupa aceea poate decide daca investeste sau nu la Bursa. Am constatat ca trebuie sa ne apropiem mai mult de investitori si sa le explicam mai bine cum pot utiliza mecanismele Bursei.
Capital: In ce directii veti actiona ca sa va atingeti scopul?
Stere Farmache: Am identificat cateva modalitati. Una este aceea de a recrea atmosfera bursiera, si am lansat un program prin care sedintele de tranzactionare bursiere vor fi deschise de catre o personalitate, in asa fel incat Bursa sa fie perceputa ca o piata care exista cu adevarat si nu un concept abstract.
Totodata, vrem sa fim mai prezenti in mass-media. Ne propunem ca fenomenul bursier sa fie reflectat de o maniera inteligibila si apropiata gradului de cultura bursiera a publicului investitor. Simpla prezentare a unor indicatori bursieri nu spune foarte mult pentru marea masa a populatiei. De aceea, cred ca modul de reflectare trebuie sa fie unul care sa tina cont de gradul de perceptie al investitorilor si el sa evolueze o data cu cresterea culturii bursiere in Romania. Ne gandim ca, acolo unde este cazul, sa folosim specialisti in comunicare, carora sa le punem la dispozitie materiale, studii si orice alte informatii utile.
Capital: Investitorii pe piata de capital vor fi din ce in ce mai multi, insa ce le oferiti?
Stere Farmache: Bursa este prin excelenta locul de intalnire si de manifestare libera a cererii si a ofertei. In ultimul timp, am constatat ca exista o cerere mai mare de titluri, care s-a tradus firesc in cresterea preturilor. In aceste conditii, in mod just se pune problema ce oferim investitorilor. Bursa, ca atare, nu este institutia care sa scoata din buzunar actiunile unor societati. In contextul actual, Bursa are un mare grad de dependenta de societatile care sunt inca in mana statului. Prin urmare, piata bursiera este inca dependenta de decizia autoritatilor cu privire la privatizarea prin Bursa de Valori.
Capital: Ati convins autoritatile sa se uite si spre piata de capital?
Stere Farmache: Suntem angajati in dialog cu autoritatile si se pare ca exista unele semne pozitive in acest sens privind utilizarea Bursei de Valori ca metoda de privatizare a unor societati din portofoliul Ministerului Economiei, chiar daca procentele care vor fi vandute prin Bursa, cel putin cele care au fost anuntate public, nu sunt foarte mari, de numai 5%. Daca declaratiile ministrului Economiei si Comertului au reprezentat o veste buna pentru piata, a doua decizie, privind vanzarea pachetului detinut de APAPS la BRD, a fost o surpriza neplacuta pentru Bursa, pentru operatorii din piata si mai ales pentru investitori. Pachetul de 7% nu reprezinta un pachet de dimensiuni atat de mari incat sa se puna problema gasirii unui investitor strategic sau chiar institutional. Desi erau foarte multe argumente pentru vanzarea prin Bursa de Valori s-a ales negocierea directa, alegere ale carei ratiuni nu le cunosc, dar, in orice caz, aceasta nu aduce un beneficiu pentru piata de capital.

Dialoguri la actiuni@capital.ro
adrian_calianu@…com: „Sunt student in anul V la Facultatea de Automatica si Calculatoare si lucrez ca programator. Fiind un fidel cititor al revistei Capital, nu am putut trece cu vederea sumedenia de informatii privind cotatiile la Bursa si nu numai. Toate aceste articole mi-au starnit interesul privind Bursa din Romania, dar si pe cele din exterior. Fiind un novice in acest domeniu, va rog sa-mi spuneti unde pot gasi informatii complete privind modul de investire si cotatiile la bursa. Ce trebuie sa fac sa pot investi la Bursa?”
Capital: Stimate domn, incepand cu numarul 8 al revistei Capital (din 19 februarie 2004), am publicat diverse articole referitoare la pasii care trebuie urmati pentru a cumpara titluri ale societatilor cotate, tocmai pentru a veni in ajutorul celor interesati de investitiile in actiuni, atat pe piata din Romania, cat si pe alte piete. Aceste articole le gasiti la adresa www.capital.ro, sectiunea arhiva. De asemenea, unele Societati de Servicii de Investitii Financiare (fostele SVM) au pagini pe Internet unde puteti gasi informatii detaliate despre conditiile in care puteti deschide un cont, diverse analize si informatii despre societatile listate. Lista acestora o puteti gasi la CNVM (www.cnvmr.ro), BVB (www.bvb.ro) sau Rasdaq (www.rasd.ro). De pe
site-urile celor doua piete organizate puteti afla si cotatiile societatilor tranzactionate.

puskkka@…com: „Sunt student la ASE in anul I la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori. Am ales aceasta facultate in speranta ca voi invata cum sa devin un bun investitor, insa, stupoare, invat o groaza de porcarii care nu or sa-mi foloseasca la nimic. Va rog sa-mi recomandati carti, adrese de Internet de unde pot sa aflu mai multe despre piata de capital (din Romania in special), despre investitii.”
Capital: Din pacate, nu sunt prea multe aparitii editoriale despre piata de capital din Romania, care sa cuprinda aspecte practice. Cu mici exceptii, tot ce exista sunt carti ale autorilor straini, care au fost traduse in limba romana si care prezinta, de cele mai multe ori, aspectele teoretice aplicabile pe pietele traditionale. Putem sa va recomandam „Bursa”, autor Ioan Popa, si „ABC Bursier”, autor Titu Bajenescu. Alte surse de informare le gasiti pe Internet: Pagina Pietei de Capital din Romania, care o gasiti la adresa www.kmarket.ro, sau site-urile Societatilor de Servicii de Investitii Financiare (www.estinvest.ro, www.onlinebroker.ro, www.primet.ro, www.rainvest.ro, www.sivmbroker.ro, www.vanguard.ro).