Cu permis de conducere de altă categorie se pot conduce tractoare
Senatul a respins, luni, cerința deținerii unui permis de conducere specific șoferii de tractoare agricole sau forestiere. Senatul a adoptat o propunere legislativă în acest sens. Prin această modificare, a devenit suficient să deții doar permisul de conducere corespunzător altor categorii pentru a circula pe drumurile publice.
Inițial, proiectul propus de autor prevedea că, începând cu 1 iulie 2024, este obligatoriu să deții permisul de conducere specific categoriei. Prin ajustările făcute de Senat, s-a stipulat că tractoarele pot fi conduse cu permis din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr. Sau a unui document echivalent cu drept de circulație.
O proporție semnificativă a operațiunilor agricole sunt făcute de către șoferi care nu dețin permise pentru categoria specifică utilajelor agricole. Ei posedă, însă, permise de conducere pentru alte categorii. Această activitate agricolă este afectată în mod serios de reglementările recente din Codul Penal. În special de Articolul 335. Acesta consideră infracțiune conducerea unui tractor agricol sau forestier pe drumurile publice cu un permis de altă categorie.
Legea română lasă loc la interpretare
Un proiect de lege, care ar putea intra în curând în vigoare, vine în sprijinul conducătorilor de motociclete și mopede. Codul Rutier prevede în prezent că aceștia sunt obligați să aibă în dotare extinctor, triunghiuri și trusă medicală. Așa cum este cazul șoferilor de autoturisme. Însă acest lucru este de cele mai multe ori imposibil de respectat.
Potrivit inițiatorilor acestui proiect, mai mulți parlamentari din USR și PNL, este îngrijorător faptul că „legea română lasă loc de interpretare”. Șoferii de mopede și motociclete sunt practic obligați să se echipeze cu extinctor, triunghiuri și trusă medicală. Ei argumentează că mulți dintre deținătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 și A, nici nu sunt informați de această obligație.
„Școlile de șoferi pentru motociclete nu subliniază această informație, precum o fac școlile auto în cazul autoturismelor. Această obligație nu este mediatizată și nici adusă la cunoștința generală a poporului.
Așadar, cetățenii români cad victime a unei legi pe care nu o cunosc”, se arată în documentul citat.