Explicatia este destul de simpla. Conducerea afacerilor necesita specialisti capabili sa valorifice la maximum oportunitatile care pot aparea intr-un mediu putin prielnic dezvoltarii economice, asa cum este cel din Romania ultimilor ani. Nu putini au fost absolventii unui program MBA care si-au descoperit reale aptitudini manageriale si antreprenoriale, ce le-au dat curajul sa incerce abordarea unor activitati sau mici afaceri pe cont propriu. Multe dintre aceste incercari timide sunt acum firme cunoscute pe piata romaneasca si chiar internationala. Dar, programele MBA organizate in Romania in parteneriat cu universitati renumite din Occident sunt tot mai atractive pentru tinerii specialisti, si din alte multe motive:
1. sunt mult mai ieftine decat cele similare din strainatate;
2. admiterea este mai simpla, in sensul ca nu mai necesita o corespondenta indelungata pentru obtinerea informatiilor si depunerea dosarului;
3. nu genereaza complicatiile sociale pe care le prezuma plecarea la studii in strainatate;
4. diplomele sunt recunoscute in sistemul de invatamant al tarii de origine a programului.
In conditiile in care pe piata romaneasca de instruire la acest nivel exista in acest moment doar trei oferte, desigur ca alegerea este destul de simpla. In viitorul apropiat insa, isi anunta insa venirea tot mai multe facultati cu oferte MBA extrem de tentante. Deocamdata, amatorii de studenti cu potential mare de dezvoltare profesionala studiaza preferintele romanilor si poarta tratative cu institutiile de invatamant particular interesate sa-si extinda aria de pregatire a tinerilor.
Mai intai au fost francezii
Institutul National de Dezvoltare Economica (INDE) a fost creat in1992 pe baza unui acord intre guvernele Frantei si Romaniei, ca structura postuniversitara franco-romana. Misiunea institutului a fost si a ramas aceea de a asigura, printr-o pregatire economica postuniversitara, demersul, metodele si instrumentele manageriale indispensabile pentru conducerea schimbarii intr-o economie in tranzitie.
Partenerii care au pus in practica prevederile acestui acord, si care colaboreaza de aproape 10 ani, sunt Academia de Studii Economice din Bucuresti si Conservatorul National de Arte si Meserii din Paris (CNAM). Programul MBA european dezvoltat in cadrul INDE se adreseaza licentiatilor, cu sau fara functii de raspundere in diverse intreprinderi, care doresc sa dobandeasca cunostinte legate de conducerea si gestiunea afacerilor intr-o economie concurentiala. Directoarea institutului, dna Maria Niculescu, precizeaza ca adevaratii beneficiari sunt, de fapt, intreprinderile care constientizeaza necesitatea valorificarii tuturor resurselor, „incepand cu cea in masura sa potenteze orice efort material: resursa umana.” Comentariul ar trebui interpretat in contextul in care datele statistice ale institutului arata o crestere a numarului celor care-si suporta personal costurile pregatirii. Multi considera insa ca, in felul acesta, au posibilitatea sa beneficieze de diversele oportunitati ce apar dupa absolvire.
Absolventi tot mai tineri
Programul se desfasoara pe parcursul a patru semestre: trei dedicate activitatilor de curs, studii de caz, simulari etc. si un semestru destinat pregatirii si sustinerii memoriului final. In primele doua semestre sunt parcurse module ce permit cunoasterea functionarii unei intreprinderi: intreprinderea si mediul sau economic si juridic, instrumente de gestiune (contabilitate financiara, contabilitate manageriala, norme contabile internationale, tehnici bancare, tehnici bursiere, fiscalitate, diagnostic economico-financiar, decizia de investitii), gestiunea productiei, management etc. In semestrul al treilea sunt parcurse module orientate spre implementarea strategiilor de dezvoltare: marketing, gestiunea inovatiei, comert international, gestiunea competentelor, pilotajul global al intreprinderii etc. In paralel, sunt integrate si cursuri privind noile tehnologii de informare si comunicare (informatica de gestiune, comertul electronic), precum si cursuri de franceza si engleza (standard si de afaceri).
„Dar nu modulele individualizate trebuie sa retina atentia – precizeaza dna Maria Niculescu – ci demersul integrator, sistemic, specific dezvoltarii unui proiect, de la faza de diagnostic la cea de elaborare a planului de actiune.”
Initial, programul a fost organizat la Bucuresti, in sistem de „invatamant seral”. In prezent, cursurile se desfasoara in Bucuresti, Ploiesti, Targoviste, Slatina, in sistem seral si invatamant la distanta. Sunt, de asemenea, in curs de organizare si de deschidere alte doua noi centre pentru invatamantul la distanta, la Craiova si Constanta.
Apoi au venit americanii
Institutul de Administratie Publica si a Afacerilor din Bucuresti – Asebuss, a luat fiinta in 1993, printr-un program finantat de USAID. Pana in anul 1998, institutul a functionat in cadrul ASE Bucuresti, dupa care a devenit o institutie independenta, autorizata si acreditata pentru a desfasura studii academice postuniversitare. In cadrul lui functioneaza Scoala de Afaceri Romano-Americana, care desfasoara, incepand cu anul 1993, programul de MBA pentru oamenii de afaceri (Executive MBA), organizat in colaborare cu Universitatea Washington din Seattle.
Programul cuprinde toate disciplinele de baza predate in programele MBA full-time. Deosebirea consta in aceea ca EMBA pune accentul pe interactivitate si pe metoda studiilor de caz, prin abordarea acestora din perspectiva managementului de varf. „Majoritatea studiilor de caz provin de la Harvard Business School, cu care avem o relatie speciala inca din 1993 – precizeaza rectorul institutului, dl Marcel Duhaneanu.” Echipa didactica este formata atat din profesori americani, cat si romani, care au participat timp de mai multe luni in programe de pregatire speciala desfasurate la Harvard, Stanford, Wharton, Kellogs sau MIT. La cursuri sunt adeseori invitate personalitati din lumea internationala a afacerilor precum Ziad Alahdad, seful Bancii Mondiale, Robert Bing, director general la Coca-Cola Romania, Joel Hayes, Chief Investment Officer la FRAI, James J. Jackson, vicepresedinte Mobifon SA, Salvatore Candido, Head of Office BERD, Stephane Cosse, reprezentantul FMI in Romania.
Multe se invata de la colegi
Unul dintre punctele forte ale programului este organizarea a doua perioade compacte de studiu, numite saptamani rezidentiale, in afara Bucurestiului. Cursurile respective sunt predate de echipe de profesori americani din cadrul Universitatii Washington. Participantii au posibilitatea sa studieze principalele discipline – management general, finante, marketing si strategia afacerilor – pornind de la un nivel de baza catre unul extrem de complex, in final. Ei recunosc, inca din primele luni ale programului, imensul avantaj de a invata nu numai de la profesori, ci si de la colegii de clasa, fiecare avand o experienta relevanta in domeniul in care lucreaza. Faptul ca programul se desfasoara la sfarsit de saptamana le ofera posibilitatea sa aplice imediat cunostintele teoretice in vederea rezolvarii aspectelor practice cu care se confrunta, sa verifice eficienta deciziilor pe care le iau si, implicit, a programului EMBA pe care il urmeaza.
Un alt avantaj al programului EMBA este faptul ca cei mai buni cursanti au posibilitatea sa participe in programul de schimb cu Universitatea Washington, timp de doua saptamani, in Seattle. Acesta presupune atat participarea la cursuri, in trei programe diferite de tip Executive organizate la Seattle, cat si vizite organizate la companii renumite precum Boeing, Microsoft.
Incepand de anul trecut, compania Coca-Cola ofera doua burse integrale celor care nu dispun de finantarea necesara, dar au experienta manageriala relevanta pentru acest tip de program si lucreaza in special in cadrul administratiei.
Canadienii vin si revin
Programul MBA romano-canadian a venit in Romania in doua valuri. Prima serie a inceput cursurile in 1994, la putin timp dupa ce intre guvernul roman si cel al Canadei s-a incheiat un program de cooperare mai larg in domeniul educatiei adultilor. Dupa o intrerupere de un an, se relanseaza in 1998 faza a doua a programului sustinut in continuare de ASE Bucuresti, dar de data aceasta in parteneriat cu alte doua institutii de invatamant superior, A