De la câți ani trebuie să muncești pentru pensia minimă
De la câți ani trebuie să muncești pentru pensia minimă. Conform noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare în luna septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se va acorda la atingerea vârstei standard de pensionare, cu condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare contributiv de cel puțin 15 ani.
La calculul stagiului de cotizare contributiv de 15 ani, nu se iau în considerare perioadele asimilate respective. Printre acestea se numără studiile superioare, stagiul militar, sporul pentru condiții deosebite/speciale de muncă (fostele grupe a II-a și I de muncă – de 4 luni sau 6 luni pe an), perioadele necontributive anterioare datei de 1 aprilie 2001 și perioada recunoscută în baza DL 118/1990.
Aceeași cerință privind stagiul de cotizare contributiv se aplică și pentru persoanele care solicită pensie anticipată.
Al 13-lea salariu este şi el luat în calcul
Utilizarea tuturor veniturilor brute obținute pentru care s-au plătit contribuții sociale: salariu fix, plata la oră, al treisprezecelea salariu, bonusuri etc.
În cazul în care, din diverse motive, nu este posibil să se demonstreze aceste venituri brute cu documente oficiale, se vor utiliza, pentru calculul punctajelor, salariile menționate în carnetul de muncă și sporurile permanente, așa cum se întâmplă și în prezent.
Normele de aplicare a Legii pensiilor, publicate în Monitorul Oficial
Proiectul de hotărâre privind normele de aplicare a noii legi a pensiilor, propus de Ministerul Muncii și publicat în Monitorul Oficial, reglementează și acordarea punctelor bonus la pensie conform prevederilor legii.
Conform acestui proiect legislativ, punctele bonus sunt acordate în conformitate cu conceptul de „puncte de stabilitate”. Acestea reprezintă stimulente pentru cei care decid să-și continue activitatea profesională dincolo de durata standard de cotizare.
În cadrul calculului total al punctelor, se adaugă o cantitate suplimentară de puncte pentru fiecare an realizat după depășirea stagiului de cotizare contributiv de 25 de ani, după cum urmează:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Numărul de puncte de stabilitate este atribuit proporțional și pentru fracțiunile de an. Aceste puncte constituie un stimulent pentru extinderea activității profesionale și sunt acordate pentru perioadele în care s-au plătit contribuții sociale. Mai multe puteți afla aici.