Câți bani a atras Ministerul Societății Informaționale din fondurile europene

Valoarea contractelor de finanţare din fonduri structurale pentru proiectele aprobate către beneficiari în cadrul Axei III privind Creşterea Competitivităţii Economice, de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale , direcţie generală din Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), era, la 31 ianuarie 2013, de 283,5 milioane de euro, menţionează ministerul de resort pe propria pagină de Internet, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, la finele lunii ianuarie a.c., între MSI, OIPSI şi beneficiari erau în vigoare 610 contracte de finanţare în valoare totală de peste 283,5 milioane de euro. Astfel, raportat la suma alocată Axei III, gradul de contractare al fondurilor este, în prezent, de 54%, iar plăţile efectuate de MSI-OIPSI aferente contribuţiei UE sunt, în acest moment, de 24% din suma contractată.

Pentru operaţiunile destinate administraţiei publice, valoarea totală a finanţării nerambursabile solicitată prin cele 767 proiecte depuse se ridică la 620 milioane euro, de aproape patru ori mai mare decât alocarea de 156 milioane euro. Această alocare a permis finanţarea unui număr de 98 de proiecte, până în prezent fiind realizate plăţi în valoare de peste 36 milioane euro, echivalentul a 25% din valoarea contractată.

Totodată, pentru mediul privat sunt în vigoare 511 contracte, din care peste 70 cu ONG-uri, cu o valoare totală de peste 25,5 milioane euro, iar 2.700 de proiecte sunt în evaluare, valoarea finanţării nerambursabile fiind de peste 165 milioane euro, în raport cu alocarea de 123 milioane euro.

‘Printre proiectele administraţiei publice finanţate prin intermediul OIPSI se numără portalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, prescripţia electronică, portaluri de e-Guvernare ale autorităţilor publice centrale şi locale, dosarul electronic de sănătate, conectarea a 2.446 de şcoli la internet în bandă largă, proiecte de e-sănătate locale. Finanţările pentru mediul privat (IMM-uri şi ONG-uri) au acoperit proiecte de conectare la internet în bandă largă, crearea de portaluri de comerţ electronic, sisteme electronice de management şi gestiune a resurselor’, se menţionează în informarea MSI.

OIPSI este organizat la nivel de direcţie generală în cadrul MSI cu scopul de a gestiona proiectele finanţate din Fonduri Structurale în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor /TIC/, prin implementarea operaţiunilor Axei III din Programul Operaţional Sectorial /POS/ Creşterea Competitivităţii Economice.

Sursa: Agerpres