Începând cu toamna anului 2021, când Rusia a sistat livrările de gaze către Republica Moldova, Uniunea Europeană a mobilizat peste 1,2 miliarde de euro pentru a sprijini Guvernul de la Chișinău în gestionarea crizelor, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac.
„Câți bani primește R. Moldova de la Uniunea Europeană? Am solicitat Comisiei Europene să ne explice pașii pe care urmează să-i facă UE în procesul de integrare al Republicii Moldova. Având în vedere decalajul major dintre Republica Moldova și celelalte state europene, am cerut clarificări cu privire la resursele financiare la care va avea acces Guvernul de la Chișinău”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.
El precizează că Olivér Várhelyi, comisar pentru vecinătate, l-a informat că, începând cu toamna anului 2021, când Rusia a sistat livrările de gaze către Republica Moldova, Uniunea Europeană a mobilizat peste 1,2 miliarde de euro pentru a sprijini Guvernul de la Chișinău în gestionarea crizelor.
„Pachetul de măsuri de sprijin pentru Republica Moldova include și un Plan Economic și de Investiții (PIE), care are ca scop mobilizarea de investiții publice și private în valoare de până la 1,6 miliarde de euro pentru proiecte emblematice. Acest plan a avut deja rezultate vizibile în implementarea unor proiecte în valoare de peste 670 de milioane de euro, în sectoare-cheie precum sprijinirea IMM-urilor, eficiența energetică și investițiile în infrastructură.
În plus, Comisia Europeană va prezenta în această toamnă un raport privind progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește reformele asumate în procesul de integrare europeană. Republica Moldova trebuie să rămână o prioritate pentru noi, deoarece cetățenii săi sunt români și sunt amenințați în fiecare zi de Federația Rusă. Intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană reprezintă primul pas spre unirea celor două state românești”, încherie liderul PMP.