România se situeazã pe locul al doilea în topul cheltuielilor din perioada sărbătorilor de iarnă, urmând sã aloce 31.9% din veniturile lunare, aproximativ 280 euro. Așadar, românii iubesc Crăciunul.
Sau cel puțin asa reiese din sondajul realizat de Ferratum Grup. Când vine vorba de digitalizare, doar 25% dintre românii spun caăpreferã cumpãrãturile online, iar restul să plece în goana după cadouri prin magazine. Anul acesta se pare cã mare parte din buget va merge cãtre imbrãcãminte (20.9%), dulciuri (19.4%) și jucãrii (12.7%).
De asemenea, 28% din buget va merge către călătorii, Iar atunci cand călătoresc, romanii preferă serviciile AirBnB, fiind în topul clasamentului celor 20 ţãri participante, cu un procent de 40.4%.
Tendinţe de consum
Potrivit rezultatelor din 2017 Barometrului de Crãciun, în topul celor ce vor cheltui cel mai mult de sărbători anul acesta se află Mexicul (34,6%), România (31,9%), Spania (29,6%) și Brazilia (28,2%). La celălalt capăt al scalei se află Croația (14,4%), Norvegia (13,4), Finlanda (12,3%) și Olanda (11,8%), care își vor menține poziția de anul trecut, cheltuind cel mai puțin în perioada sărbătorilor de iarnă.
Studiul arată că, de Crăciun, cheltuielile vor fi ridicate atât în Noua Zeelandă, cât și în Australia, gospodăriile din ambele țări alocând 22% -23% din salariul lunar.
Mai mult de 50% dintre participanții la sondaj vor folosi cardurile de credit în detrimentul plãţilor în numerar pentru achiziţiile pe care le vor face în această perioadă. 70% dintre respondenţii din Norvegia și Suedia au ales cardul ca metodă preferată de plată.
Când vine vorba de sectorul bancar, peste 60% dintre respondenți au declarat că vor folosi serviciile bancare mobile pentru tranzacțiile zilnice. Mai mult de 80% dintre respondenții din Australia, Noua Zeelandă, Olanda, Suedia, Norvegia și Canada au declarat că vor folosi serviciile bancare mobile în timpul Crăciunului.
De unde și ce cumpără oamenii?
Similar cu anul trecut, numărul de gospodării care realizează cumpărăturile online va fi în jur de 25%. Germania, Marea Britanie și Olanda au cele mai digitalizate gospodarii atunci când vine vorba de cumpărarea cadourilor de Crăciun, în timp ce Croația, Letonia și Mexic sunt adeptele tradiționalului, preferând magazinele fizice pentru cumpărăturile din această perioadă.
Deci, ce intentioneaza oamenii să cumpere pentru Crăciunul acesta? 17,5% dintre respondenți au clasat hainele în partea de sus a listei, făcându-le cel mai popular produs atât de cumparat cât şi de primit. Jucăriile și jocurile (13,7%), dulciurile (12%) și electronicele de consum (9,1%) au fost alte alegeri populare.
Respondenții din unsprezece țări au declarat că preferă îmbrăcămintea ca dar de Crăciun. Finlanda (17,5%) și Croația (23,9%) vor cheltui o mare parte din bugetul lor de Crăciun pe dulciuri și delicatese, în timp ce respondenții din Marea Britanie, Suedia, Australia și Estonia au declarat că vor cheltui 20% pe jucării și jocuri.
Barometrul de Crãciun Ferratum Grup 2017 a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 21.000 de gospodãrii. Respondenţii au avut vârste cuprinse între 18 și 61 de ani și 58.8% dintre aceștia au fost femei. Venitul mediu net disponibil al gospodãriilor care au participat la sondaj a fost de 555- 4580 euro. Marimea medie a gospodãriilor este de 2.89 persoane.