Pentru construcţia de locuinţe sociale, MDRAP a stabilit un buget de 5,6 mil. euro pentru perioada ianuarie – octombrie 2016. Din această sumă, ANL ar putea dezvolta circa 280 de locuinţe de 50 mp la un cost de construcţie de 380 euro/mp, potrivit calculelor Capital.
Ministerul dezvoltării a alocat un buget identic pentru construcţia de locuinţe destinate chiriaşilor evacuaţi. La fel şi pentru programul de reabilitare termică a blocurilor vechi şi pentru cel de consolidare a clădirilor „cu bulină“.
Construcţiei de locuinţe sociale pentru comunităţile de romi i s-a alocat un buget de circa 5 mil. euro. Ministerul a mai alocat circa 47 mil. euro pentru primele de stat care trebuie plătite anual românilor care au contracte de economisire-creditare la BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.
O sumă mai mică, de 110.000 de euro, a fost bugetată pentru subvenţionarea construirii de locuinţe private. Toate aceste bugete sunt alocate pentru perioada ianuarie – octombrie 2016.
Planul de acţiuni al ministerului mai cuprinde şi un buget de 22,2 mil. euro pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, program gestionat tot de ANL, însă suma se referă la perioada 2011-2018. Pe lângă aceste sume, ANL se mai bazează şi pe banii încasaţi în urma vânzării locuinţelor ocupate cu chirie, program demarat în 2009.
Totodată, Guvernul României a aprobat în noiembrie anul trecut un memorandum pentru un acord-cadru ce prevede realizarea unui împrumut de 175 mil. euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, bani care vor fi utilizaţi pentru construcţia a circa 7.000 de locuinţe sociale destinate închirierii de către tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.