Așadar, Alina Popa a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că bunurile vandabile au fost evaluate. Astfel, responsabilii au procedat la valorificarea acestora prin proceduri de licitaţie. Sumele obţinute din aceste valorificări sunt destinate în special plăţii salariaţilor pe care Euroins îi mai are.
„Legat de stabilirea activelor pe care le avea compania la deschiderea procedurii, am inventariat bunurile vandabile, le-am evaluat şi apoi am procedat la valorificarea acestora. Valorificarea nu este încheiată, continuă prin proceduri de licitaţie, sumele obţinute din aceste valorificări fiind destinate în special plăţii salariaţilor pe care Euroins îi mai are în acest moment.
Din zona de pasiv al companiei, adică datoriile pe care Euroins le-a avea la data deschiderii procedurii, echipa noastră a analizat aproximativ 1.100 de dosare, declaraţii de creanţă, pe care creditorii companiei le-au depus la Tribunalul Bucureşti şi am constatat înregistrarea unor creanţe certe, respectiv pe care ar trebui să le plătească Euroins în acest moment, de 600 de milioane de lei, cu potenţial ca expunerea totală a Euroins, adică datorii care urmează să se mai întâmple în perioada următoare, pentru că încă mai sunt poliţie în vigoare, se mai pot întâmpla evenimente de 5 miliarde de lei”, a spus Alina Popa.
CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins
Conform unui comunicat al companiei, CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins. În cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declaraţii de creanţă ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor.
De asemenea, echipa CITR a realizat inventarierea activelor şi a demarat licitaţii publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat şi a denunţat aproximativ 1.000 de contracte.
CITR a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active şi numerar. De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în faţa instanţelor naţionale.
Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări
Potrivit companiei, următorii paşi în procedura de faliment sunt:
- adunarea creditorilor;
- finalizarea evaluării patrimoniului;
- continuarea demersurilor pentru recuperarea creanţelor;
- valorificarea activelor;
- susţinerea în instanţă a acţiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportului privind cauzele care au condus la falimentul companiei şi publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestaţii.
Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piaţa de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deţinea circa 27% din piaţa RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de poliţe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile.