Conform lui Valentin Zellweger, directorul departamentului de legislaţie internaţională din Ministerul de Externe, autorităţile elveţiene cooperează cu autorităţile juridice din Tunisia şi Egipt pentru a urgenta repatrierea fondurilor, însă acest lucru este aşteptat să dureze mai mulţi ani. “În trecut, afacerea care a fost rezolvată cel mai rapid a fost dosarul Abacha care a durat cinci ani”, a spus Zellweger referindu-se la activele legate de fostul dictator nigerian Sani Abacha.
Cea mai mare parte din activele blocate, în valoare de aproximativ 700 milioane de franci elveţieni, au legături cu fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak şi anturajul său. Autorităţile elveţiene au blocat alte 60 de milioane de franci legate de fostul preşedinte al Tunisiei, Ben Ali, precum şi 100 de milioane de franci care au legătură cu fostul lider libian Moammar Gaddafi şi 100 milioane de franci care au legătură cu preşedintele sirian Bashir al-Assad şi asociaţii săi.
“Guvernul elveţian a blocat fondurile care aveau legătură cu Ben Ali în luna ianuarie 2011, la cinci zile după plecare sa, iar cele care aveau legătură cu Mubarak la o jumătate de oră după plecarea sa de la putere’, a spus Valentin Zellweger, citat de Reuters şi preluat de Agerpres..
În ultimii ani, Elveţia a făcut eforturi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea de paradis al averilor dobândite în mod ilicit, blocând activele dictatorilor înlăturaţi de la putere şi acceptând în 2009 să relaxeze prevederile referitoare la secretul bancar pentru a ajuta alte state să-i identifice pe cei care încearcă să evite plata taxelor în ţara de origine.