Fostul lider informal din Valea Jiului, până în 1999 când a fost arestat, Miron Cozma are o pensie de 7000 de lei lunar. Până de curând fostul lider de sindicat câștiga doar 4800 de lei, dar după recalculare a ajuns la această sumă.

Cu toate acestea, Cozma ridică lunar doar 3500 de lei, restul banilor fiind-i opriți de către ANAF. ”Trăiesc din respectul oamenilor. 20 de ani, 3 luni și 18 zile am lucrat în subteran 100 %. Am 17 ani lucrați la suprafață și 11 ani de închisoare”, și-a prezentat pe scurt biografia fostul lider al minerilor, conforma site-ului BZI.ro.

În același interviu, Miron Cozma a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. De altfel aceasta nu este prima tentativă de acest gen. Cozma încercând același lucru și la alegerile din 2009, fără succes, sau la cele legislative din 1996, când a candidat pentru un loc în Senat pe listele PRM, tot fără succes.

Amintim faptul că Miron Cozma a organizat în anii 90 mai multe descinderi ale minerilor la București, rămase în istorie sub numele de mineriade. Cele mai violente din Capitală au fost cele din iunie 1990, soldată cu mai mulți morți și răniți, și septembrie 1991, în urma căreia Guvernul Petre Roman a căzut. Și la cea din septembrie s-au înregistrat morți.

O altă mineriadă care a zguduit țara a fost cea din ianuarie 1999, în care minerii nu au mai ajuns la București datorită păcii de la Cozia, dar în care s-au înregistrat ciocniri violente cu forțele de ordine, cea mai cunoscută fiind bătălia de la Costești.

Aventurile haiducești ale lui Cozma s-au terminat în februarie 1999, când a încercat să organizeze o nouă mineriadă, dar a fost arestat după o ciocnire violentă cu jandarmii la Stoenești, județul Olt.